Mnogi sipaju dovoljnu dozu OMEKŠIVAČA, ali odeća NIKAD ne miriše: Jednu GREŠKU svi prave, a postoji način da veš bude MEKAN danima

M. G. Vesti 08.07.2022 17:30 0

Čini se da nema ništa lakše od pranja veša u mašini. Međutim, čak i ovaj trivijalni posao ima puno više "zamki" nego što ste mogli zamisliti.

Mnogi sipaju dovoljnu dozu OMEKŠIVAČA, ali odeća NIKAD ne miriše: Jednu GREŠKU svi prave, a postoji način da veš bude MEKAN danima

Shutterstock

Odeća će duže zadržati svoj oblik i boju i istrošiti se sporije ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako kao i vruća ako imate dobru veš mašinu i deterdžent.

Samo stvari kao što su posteljina ili krpe mogu se prati na 90°C za dezinfekciju. Sve ostalo može prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neugodan miris, a previše omekšivača čini da se odeća teže ispira. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite da koristite mernu posudu. Ako su vaše stvari jako prljave, koristite taj način pranja ili pokrenite 2 ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odeću

Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava peglanje. Međutim, tokom vremena se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastana ili spandeksa.

Prekomerno pranje farmerica

Proizvođači farmerica imaju radikalno mišljenje o ovoj tački. Oni savetuju da odustanete od mašinskog pranja kako bi sačuvali boju duže.

Shutterstock

 

Ako niste spremni da sledite ovu preporuku, optimalan interval između 2 pranja je razdoblje od 2 do 6 meseci, zavisno od toga koliko često nosite farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tela.

Pogrešno sušenje

Nepravilno sušenje utiče na vašu odeću nepovoljno kao i neispravno pranje. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete greške:

- Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suvu i osetljivu tkaninu.

- Nemojte kačiti na žicu pletene i vunene predmete jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini.

- Pre kačenja rublja, protresite ga kako biste sprečili gužvanje.

Loše održavanje mašine za veš

Prljavština, ostaci deterdženta i sve što se nakuplja u veš mašini tokom vremena, pre ili kasnije će doći na vašu odeću, što će dovesti do loših mirisa i belih mrlja. Da biste to sprečili, sledite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

- Ispraznite mašinu nakon svakog pranja.

- Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

- Redovno posušite deo za deterdžent.

- Jednom mesečno, upalite mašinu "na prazno" s deterdžentom i sredstvom za dezinfekciju.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading