Ne samo u ISHRANI, koristi se i u KOZMETICI: Koje su prednost lanenog ulja?

Naj žena Vesti 30.09.2021 21:20 0

Laneno ulje se smatra jednim od najzdravijih ulja biljnog porekla. Ovo mišljenje je posledica veoma visokog sadržaja polinezasićenih masnih kiselina, koje ljudsko telo ne može samo da proizvede, a istovremeno su im preko potrebne

Ne samo u ISHRANI, koristi se i u KOZMETICI: Koje su prednost lanenog ulja?

Shutterstock

Da bismo održali dobro zdravlje, potrebne su nam omega-6 i omega-3 masne kiseline u pravilnim proporcijama. Iako je prisustvo prvih u hrani prilično uobičajeno, lako je uhvatiti nedostatak omega-3. Hladno ceđeno laneno ulje njihov je odličan izvor, zbog čega izuzetno blagotvorno deluje na naše zdravlje.

Šta sadrži laneno ulje?

Omega-3 polinezasićene masne kiseline ;

B vitamini kao što su: B1, B2, B3, B6, B12 , rastvorljivi u mastima: A, D, E, K i folna kiselina ;
Lignani (biljni hormoni koji pozitivno utiču na ljudsko telo), ​​naročito tokom menopauze;
Minerali: fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, selen, cink, bakar, mangan .

Laneno ulje - lekovita svojstva

Laneno ulje se koristi za sprečavanje mnogih bolesti. Često se preporučuje da se pije i za ublažavanje simptoma određenih medicinskih stanja. Lista zdravstvenih problema kod kojih su uočeni blagotvorni efekti lanenog ulja je zaista duga.

Laneno ulje za kamenje u bubregu

Ljudima koji pate od kamena u bubregu preporučuje se da piju laneno ulje kao deo prirodne terapije.

Laneno ulje za holesterol

Pijenje hladno ceđenog lanenog ulja pomaže u regulisanju nivoa lošeg i dobrog holesterola, obezbeđujući dobar i istovremeno doprinoseći prenosu lošeg holesterola iz krvotoka u jetru.

Laneno ulje za suvoću vagine

Zbog visokog sadržaja fito -estrogena, koji su svojevrsna zamena za ženske hormone - estrogene, pijenje lanenog ulja preporučuje se kod ženskih tegoba poput suvoće vagine.

Laneno ulje za psorijazu

Omega-3 masne kiseline, od kojih je laneno ulje veoma visoko, hrane kožu iznutra, pa mogu ublažiti simptome psorijaze, poput svraba, i ubrzati lečenje bolesti.

Laneno ulje za suvo grlo

Konzumiranje lanenog ulja noću odličan je način da se ujutro riješite problema sa suhim grlom.

Laneno ulje za zatvor

Laneno ulje pomaže u regulisanju rada creva, pa se ljudima koji pate od zatvora savetuje da ga piju u malim količinama, ali svaki dan.

Laneno ulje za gubitak težine

Za ljude koji sanjaju o gubitku nepotrebnih kilograma, dodavanje lanenog ulja u ishranu može biti od velike pomoći . Vitamini i omega-3 masne kiseline sadržani u njemu značajno poboljšavaju funkcionisanje tela. Jedan od aspekata u kojima nam svojstva lanenog ulja mogu pomoći je borba za postizanje zdrave telesne težine . Zahvaljujući blagotvornom delovanju na funkcionisanje našeg tela, laneno ulje će nam pomoći da brže i bez štete po zdravlje dobijemo figuru koju želimo , jer laneno ulje smanjuje i usporava apsorpciju holesterola i glukoze u organizmu .

Poboljšava metabolizam

Redovna konzumacija lanenog ulja povećava proizvodnju prostaglandina , odnosno hormona odgovornih, između ostalog, za stimulaciju crevne peristaltike. Stimulisanjem mišića digestivnog trakta da rade, oni ubrzavaju metabolizam , čime doprinose bržem gubitku težine. Visok sadržaj vlakana u lanenom ulju takođe utiče na naš metabolizam. Daje osećaj sitosti i smanjuje apetit.

Laneno ulje takođe povećava aktivnost karnitina. Ova supstanca se s razlogom naziva prirodnim sagorevačem masti. Ne samo da inhibira stvaranje masnog tkiva , već i povećava oksidaciju masnih kiselina. Zahvaljujući ovim svojstvima, sagorevamo više masti za kraće vreme .

Ubrzana detoksikacija

Pravilno funkcionisanje jetre je veoma važno u procesu mršavljenja. Poremećaji ovog organa mogu povećati apetit za slatkišima ili izazvati zatvor, a kao rezultat toga, usporavanjem metabolizma, doprinose stvaranju prekomjerne težine ili gojaznosti. Laneno ulje savršeno čisti jetru , pa je od velikog značaja za metaboličke procese, a samim tim i za mršavljenje. Laneno ulje takođe stimuliše proizvodnju žučnih kiselina, koje su odgovorne za apsorpciju lipida. Zahvaljujući ovom svojstvu, eliminišu višak holesterola u telu i poboljšavaju njegovu bakterijsku floru. Poboljšanjem rada digestivnog sistema doprinose bržem čišćenju organizma. Zbog toga je vredno piti laneno ulje kako biste podržali svoje telo u procesu čišćenja, toliko važan u borbi za ispravnu figuru.

Laneno ulje u kozmetici

Čudesna svojstva lanenog ulja imaju uticaj ne samo na naše zdravlje, već i na spoljni izgled. Specijalisti za kozmetologiju preporučuju korišćenje lanenog ulja na kosi . Laneno ulje može imati jednako blagotvorno dejstvo na naše lice ili vlasište . Ako brinemo o zdravom izgledu, vredi pobliže pogledati svojstva lanenog ulja.

Laneno ulje za kožu glave

Vitamini i omega-3 masne kiseline sadržani u lanenom ulju značajno poboljšavaju stanje vlasišta, pa se može koristiti u slučaju peruti, psorijaze vlasišta ili jakog sušenja vlasišta .

Laneno ulje za kosu

Takođe se preporučuje upotreba lanenog ulja za kosu kako bi se poboljšalo opšte stanje kose, jer vitamin E koji se nalazi u ovom ulju pomaže u sprečavanju prerane ćelavosti neutralizovanjem slobodnih radikala. Kao jedno od retkih ulja, pogodno je i za negu visoko porozne kose.

Laneno ulje za akne

Takođe je vredno koristiti laneno ulje na licu, jer smiruje iritacije i smanjuje proizvodnju sebuma , poboljšavajući hormonsku ravnotežu tela.

 

Tokom trudnoće nije potrebno odustati od uzimanja lanenog ulja, ali se ne preporučuje ni njegova prevelika konzumacija . To je zato što povećavanjem proizvodnje prostaglandina može doprineti pojavi prevremenih kontrakcija . Iz tog razloga, vredi se konsultovati sa količinom ulja koja se može konzumirati sa lekarom koji prisustvuje trudnoći.

Dozvoljena dnevna doza lanenog ulja
Zbog sadržaja supstanci cijan, ne prelazite količinu do 3 kašike lanenog semena dnevno, jer može otrovati organizam . Prekomerna potrošnja zbog visokog sadržaja vlakana takođe može izazvati laksativni efekat.

Kao što vidite, laneno ulje je proizvod koji je od velikog značaja za naše zdravlje, izgled i blagostanje. Mnoga njegova svojstva omogućavaju upotrebu u različitim oblicima i količinama. Međutim, važno je zapamtiti da biste, kao i sa svakom drugom superhranom, trebali biti umjereni. Radi vaše sopstvene bezbednosti, takođe je vredno sprovesti detaljno istraživanje da li definitivno ne patite od bilo koje bolesti koja bi isključila mogućnost pijenja lanenog ulja. Ako želimo da poboljšamo svoje zdravlje bez razmišljanja ili da podržimo proces mršavljenja, možemo sebi i svom telu naneti više štete nego koristi.

Komentari (0)
Loading