Ovi UREĐAJI i isključeni povećavaju iznos na RAČUNIMA: Mnogi toga nisu svesni, a postoji način da se SMANJI potrošnja FANTOMSKE STRUJE

M. G. Vesti 18.08.2022 15:00 1

Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

Ovi UREĐAJI i isključeni povećavaju iznos na RAČUNIMA: Mnogi toga nisu svesni, a postoji način da se SMANJI potrošnja FANTOMSKE STRUJE

Shutterstock

Vaš račun za struju mogli biste da smanjite čak do 10% godišnje samo eliminišući "fantomsku struju"? Pitate se šta je to fantomska struja?

Fantomska struja je struja koju električni uređaji nastavljaju da vuku čak i kada nisu u upotrebi. Punjači za mobilne telefone, kompjuteri, televizori i ostali električni aparati vuku struju čak i kada ih ne koristimo.

Ako ste i vi kao većina ljudi – imate raspored kojeg pokušavate da se pridržavate, na primer, koliko vremena gledate TV noću, slede neki od lakših načina da smanjite fantomsku struju od TV-a i ostalih kućnih uređaja.

Kako smanjiti potrošnju "fantomske" struje

Punjač za telefon

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Mnogima je to praktičnije, a često smo i lenji da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije veliki, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo ko je svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Da li ste znali da pritiskom dugmeta za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računar i laptop

Čak i kada su isključena, stoni i prenosivi računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, izvucite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Uređaji s meračem vremena

Svako ima barem jedan takav u domaćinstvu. Budilnici, mikrotalasne rerne, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino je rešenje da im potpuno zaustavite dovod električne energije.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
pekicmeki
26.08.2022 21:52

Da li ste ozbiljni davajući ovakve savete?