Pijane RUŠTULE (RECEPT): Najomiljenije SRPSKO piće se stavlja u testo, a kada se ono "NAPIJE", spremno je za prženje

K.Ć. Vesti 21.08.2022 18:30 0

Kroštule, ruštule, fruštule ili hrstule su sve nazivi za tradicionalni primorski kolač. Ovaj mediteranski kolač se priprema dužinom celog Jadrana, od bokeljskih do dalmatinskih domaćica

Pijane RUŠTULE (RECEPT): Najomiljenije SRPSKO piće se stavlja u testo, a kada se ono "NAPIJE", spremno je za prženje

Printscreen/ YouTube

Sastojci za ruštule :

  • 500g brašna
  • 5 jaja
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mleka
  • prašak za pecivo
  • 3 kašike rakije
  • narendana korica limuna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

Način pripreme:

Prvo pomešati brašno i prašak za pecivo.

Zatim umutiti jaja, šećer, mleko, narendanu koricu limuna, rakiju i ulje. Nakon što je smesa sjedinjena postepeno dodavati brašno i mešati  sve dok testo ne postane elastično.

Testo prebaciti  na radnu ploču posutu brašnom, doraditi ga još par minuta, oblikovati loptu i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Testo podeliti na dva ili više delova i svaki deo razviti oklagijom na debljinu od 5mm. Potom seći trakice (15x2cm). Trakice možete zavezati u čvor ili ih raseći po sredini, pa provući jedn kraj kroz prorez ili samo ostaviti prorez po sredini.

Peći u ulju 2-3 minuta sa obe strane, trebalo bi da budu svetlo zlatne boje.

Ruštule vaditi na papirni ubrus kako bi uklonili višak masnoće.

Pre služenja tople ruštule posuti šećerom u prahu.

Ako vam ruštule kojim slučajem preostanu, čuvati ih u limenoj kutiji za keks.

“Starinski recepti kažu koliko jaja, toliko šećera isto toliko kašika mleka i ulja. Muti se ručno dok te ruka ne zaboli pa se tada narenda kora limuna i doda obavezna rakija, kad se ruštule napiju rakije, neće piti previše ulja (veoma koristan savet)”.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading