Kako pravilno skuvati ZELENI ČAJ? Jedan korak je veoma važan, od njega zavisi mnogo toga

K.Ć. Vesti 19.09.2022 20:30 0

Bilo da se radi o običnim kesicama ili čaju od suvog lista, morate znati pravila kuvanja čaja da biste dobili najbolji ukus

Kako pravilno skuvati ZELENI ČAJ? Jedan korak je veoma važan, od njega zavisi mnogo toga

Shutterstock

U slučaju zelenog čaja, važna su temperatura kuvanja i vreme kuvanja. Da biste odgovorili na pitanje koliko zelenog čaja treba skuvati, potrebno je proceniti količinu čaja. Zeleni čaj se može kuvati nekoliko puta. Dobro je znati koliko puta možete skuvati zeleni čaj da ne bi izgubio ukus i koje su prednosti i mane dugog kuvanja čaja.

 

Svojstva zelenog čaja

Zeleni čaj nije fermentisan i stoga zadržava skoro sve svoje sastojke. Bogat je polifenolima i antioksidansima. Pored toga, sadrži vitamine, mikroelemente kao i tanine, alkaloide, lipide, aminokiseline i tein.

Zeleni čaj je stekao popularnost uglavnom zbog svojih svojstava mršavljenja, jer katehini sadržani u njemu imaju značajan uticaj na smanjenje telesne masti. Da biste iskoristili svojstva zelenog čaja za mršavljenje, pijte ga pre spavanja. 

Ako popijete nekoliko šoljica zelenog čaja svaki dan, možete se osećati bolje. Polifenoli sadržani u čaju štite mozak od senilne demencije. Pored toga, zeleni čaj podržava cirkulatorni sistem, sprečava osteoporozu i poboljšava izgled kože.

Kuvanje zelenog čaja

Ne pridaju svi važnost pravilnom kuvanju zelenog čaja. Nije retkost da se kesice čaja samo prelije ključalom vodom. Međutim, zeleni čaj ima svoje "zahteve". Pravilno kuvanje zelenog čaja ne samo da vam omogućava da dobijete odgovarajući ukus i aromu, već i štiti zdravstvena svojstva zelenog čaja.

Način kuvanja čaja zavisi od vrste čaja. Crni čajevi se kuvaju drugačije od zelenog, belog ili crvenog čaja. Svaki čaj se preliva vrelom vodom. Crno-bele čajeve i biljne mešavine najbolje je preliti ključalom vodom. Zeleni čajevi, pak, imaju najbolji ukus kada se preliju vrelom, ali ne ključalom vodom. Dužina varenja zavisi uglavnom od količine čaja. 

Temperatura kuvanja zelenog čaja

U zavisnosti od vrste i veličine listova, temperatura kuvanja zelenog čaja treba da bude između 60 i 90 stepeni C. Pre prelivanja čaja možemo izmeriti temperaturu vode kuhinjskim termometrom. Međutim, nemaju svi takav uređaj kod kuće. Dakle, jednostavan način za određivanje temperature tople vode je vreme koje je proteklo od sključanja vode. Ako sačekamo 3-4 minuta, voda će pasti na 90 stepeni C, a nakon 12-14 minuta dostići će 75 stepeni C.

Za čaj je najpogodnija voda sa niskim sadržajem kalcijuma. Važan je i trenutak ključanja, odnosno takozvano „belo vrenje“, kada se voda na trenutak zamuti i skoro pobeli. Kako uočiti "belu vodu"? Pa, u prvoj fazi ključanja, mehurići vazduha se odvajaju od zidova posude i pojavljuju se na površini vode. U drugoj fazi, toliko vazdušnih mehurića izlazi na površinu da voda postaje mutna. Zatim dolazi do olujnog ključanja vode.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading