Opraštanje je teško, ali je dar sebi: Četiri razloga da naučite da pustite te negativne emocije

K.Ć. Vesti 22.11.2022 10:55 0

Opraštanje nije lako, ponekad je potrebno mnogo godina da se o tome i razmišlja

zagrljaj

Shutterstock

Mnogo zavisi kao i od toga ko nas je povredio. Samo donošenje odluke da oprostite može vas navesti da se zapitate da li je vredno dati nekome drugu šansu. U međuvremenu, dobro je to učiniti za sebe.

Šta je oprost?

Opraštanje nije samo recitovanje reči. To je proces koji od vas zahteva da donesete svesnu odluku da se oslobodite negativnih osećanja. Ne dolazi vam uvek prirodno. Možda verujete da neko nije dostojan oprosta, da mu uopšte nije žao zbog onoga što je uradio, ili da će oprost opravdati nepravdu. Međutim, opraštanje mora biti bezuslovno, iskreno, od srca, a ne iz prinude. U suprotnom, nema smisla, jer će loše emocije ostati sa vama, narušiće vaš mir. Teško je gledati u budućnost kada sve vreme vidimo senku nedovršenih poslova. Samo otpuštanje nečijih grehova iz stvarne potrebe za praštanjem omogućiće vam da se oslobodite tereta i krenete dalje.

Četiri razloga da naučite da pustite

Pribraćete se

Držeći se za bol, ljutnju, a možda i mržnju, povređujete sebe. Kada odlučite da oprostite, vi to činite i zbog sebe, jer konačno možete da otpustite ono što ste držali. Jedna od najvećih prednosti oslobađanja od krivice je vraćanje mira. Opraštanje je ono što vam omogućava da zacelite otvorenu ranu. Neprijatne misli, ponavljajući bes ili tuga biće zaboravljeni. Povratićete osećaj slobode, postaćete smireniji i srećniji.

Izlečićete sopstvene odnose

Duboko skrivene negativne emocije prema nekome ko vas je povredio mogu uticati na vaše druge odnose. Kada oprostite, više ne dozvoljavate da gorčina, ljutnja ili tuga utiču na vaš odnos sa drugima.

Opraštanje je teško, ali je dar sebi: Četiri razloga da naučite da pustite te negativne emocije

Shutterstock

 

Ti ćeš preuzeti kontrolu

Kada razmišljate o tome šta se dogodilo, zadržavate svoj bes pri pomisli na osobu koja vas je povredila, i dalje joj dozvoljavate da vam nanese štetu. Njena senka još uvek visi nad tobom umesto da je davno nestala iz tvog života. Problem sa držanjem ljutnje je što na kraju izigravate žrtvu. Kada oprostite, vraćate kontrolu nad svojim emocijama, ne dozvoljavate im da dominiraju. Ne prtaštanje drži vaše misli fokusirane na prošlost. Otpuštanjem krivice dajete sebi priliku da krenete dalje.

Vi ćete zaštititi svoje zdravlje

Opraštanje i sve promene koje proizilaze takođe se pretvaraju u poboljšanje zdravlja. Prema psiholozima, najveći dobitak oproštaja i rezultirajućeg smanjenja stresa je: snižavanje krvnog pritiska i rizika od srčanog udara, smanjenje bola, umirivanje anksioznosti. Takođe ćete bolje spavati bez razmišljanja o problemu.

Opraštanje nije uvek lako, ali ako razmišljate o tome, zapamtite da će to učiniti nešto važno za vas. Uklanjanje prtljaga negativnih emocija sa sebe olakšaće dalji put kroz život.

Komentari (0)
Loading