Na ovom mestu nikada nemojte da držite ulje: Stručnjaci su potvrdili da može da bude veoma štetno

Vesti 19.01.2023 15:25 0

Ako često koristite ulje za kuvanje i pečenje, verovatno ga držite negde blizu šporeta.

Na ovom mestu nikada nemojte da držite ulje: Stručnjaci su potvrdili da može da bude veoma štetno

tik tok

Iako ovo može izgledati kao dobra opcija jer je pri ruci, možda nije najbolja opcija jer može doći do oksidacije, što je štetno za ulje, piše Mind Body Green.

Porodični lekar Kejt Šanahan kaže da držanje ulja pored šporeta neće dovesti do toga da se ulje brže pokvari.

„Vrelina bi potencijalno mogla da oksidira ulje, a oksidacija je užasno štetna, ali osim ako ne držite ulje iznad šporeta ili imate zaista vruću tezgu, onda govorimo o razlici od nekoliko stepeni“, rekla je Šanahan. .

Kako objašnjava, to neće biti dovoljno, ali to ne znači da je na njemu najbolje mesto za čuvanje. Džim Sevidž, kalifornijski proizvođač organskog ekstra devičanskog maslinovog ulja ističe da je pravilno skladištenje najbolji način da se očuvaju zdravstvene prednosti dobrih ulja za kuvanje kao što je maslinovo ulje. On napominje da je najbolje pronaći hladno i tamno mesto jer kiseonik, svetlost i toplota najbrže razgrađuju naftu.

- Dakle, najbolje se čuva ulje u ostavi - kaže Sevidž. Bez obzira da li svoje ulje držite u ostavi ili pored šporeta, Šanahan kaže da možete izbeći oksidaciju izbacivanjem ulja za kuvanje koja najlakše oksidiraju. On dodaje da ima ukupno osam takvih ulja: kukuruzno ulje, ulje repice, ulje semena pamuka, sojino ulje, suncokretovo ulje, šafranovo ulje, ulje semena grožđa i ulje pirinčanih mekinja. Šanahan dodaje da toksikolozi koji testiraju ove vrste ulja na probleme sa oksidacijom kažu da ih ne bi trebalo koristiti za kuvanje. Zdravija ulja, s druge strane, obično se dobijaju iz većih orašastih plodova ili semenki, tako da zahtevaju manje obrade i imaju veće zdravstvene koristi. Zdravija ulja uključuju ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, susamovo ulje, ulje oraha, bademovo ulje, laneno ulje, ulje avokada i ulje od kikirikija.

Mbg napominje da ulje ne bi trebalo da držite tamo gde postoji izvor toplote, jer čak i kada je izloženost toploti niska, ona je i dalje faktor, zajedno sa svetlošću i kiseonikom. Dakle, ako želite da produžite životni vek vašeg ulja za kuvanje i smanjite oksidaciju, najbolje je da ga držite u ormaru.

Komentari (0)
Loading