Svi u SRBIJI ostavljaju sveću da gori po CEO DAN i gase je na isti način: Stručnjaci objašnjavaju koliko ovaj običaj šteti zdravlju!

Vesti 25.11.2021 10:23 0

Pored mirisnih, čak i sveće od prirodnih minerala mogu da budu opasne po zdravlje

Svi u SRBIJI ostavljaju sveću da gori po CEO DAN i gase je na isti način: Stručnjaci objašnjavaju koliko ovaj običaj šteti zdravlju!

Pexels

Iako sveće ne bi trebalo da gore duže od četiri sata, naš običaj diktira da sveća treba gori ceo dan kada slavimo slavu - ali stučnjaci navode nekoliko razloga zašto ovo nije dobro za naše zdravlje.

Naime, sveću treba ugasiti posle četiri sata zbog jednostavnog razloga, ona će u jednom momentu dostići previsoku temperaturu, fitilj će se "rascvetati", a onda padate u obavezu da motrite sveću budnim okom kako bi vaš dom ostao čitav i van opasnosti.

Međutim, stručnjak za toksine, Lara Adler, otkriva da sveće mogu da otpuštaju toksine među kojima su benzen, toluen pa čak i formaldehid, u zavisnosti od materijala od kog su napravljene.

Sveštenik objasnio šta treba da uradite sa SVEĆOM nakon SLAVE, a da ne ogrešite DUŠU

Nedavno istraživanje koje je objavio "Njujork tajms" pokazalo je da su male šanse da jedna upaljena sveća emituje dovoljno štetnih materija da ugrozi zdravlje, ali zimi smo pod dodatnim opterećenjem zbog lošijeg kvaliteta vazduha u kući i ređeg luftiranja.

- Možete iskusiti simptome kao što su grebanje u grlu, pojačano lučenje suza ili čak glavobolja, posebno kada su u pitanju mirišljave sveće - rekla je ona.

Kako je Adler potom dodala i sveće od derivata petroleja i parafina takođe su štetne za okolinu, ali još više su kobne sveće od pčelinjeg ili sojinog voska.

- Ali čak i sveće od prirodnih materijala mogu biti okidači za neprijatne simptome, ili pogoršati vaše stanje ako imate astmu - upozorila je ona.

Doktorka za molekularne toksine, Rea Mehta, izjavila je da je najštetniji deo sveće dim koji nastane kada je ugasimo duvanjem - zbgo toga napominje da je najbezbednije da se sveća ugasi kraj otvorenog prozora ili da se iznese iz doma.

Komentari (0)
Loading