Pegla, krpa i usisivač: Evo šta žene misle o kućnim POSLOVIMA, ovakve odgovore nismo očekivali

Ž. T. Vesti 06.12.2021 23:00 0

Neke studije pokazuju da u poznom dobu aktivno obavljanje kućnih poslova prevenira određene bolesti, ali i lomove kostiju i padove Iako čišćenje može imati pozitivan efekat na kognitivne sposobnosti starijih osoba, neke žene ove podatke ne prihvataju blagonaklono

Pegla, krpa i usisivač: Evo šta žene misle o kućnim POSLOVIMA, ovakve odgovore nismo očekivali

Pexels

 Ejdži Makenzi izjavila je da je peglanje za nju izuzetno umirujuće. Ona je dala jedno veliko "da" ćišćenju u poznim godinama. 

Ejdži je mnoge šokirala kada je priznala da je imala čistačicu, ali da je otpustila nakon izolacije uzrokovane pandemijom. 

- Peglanje na mene deluje umirujuće. Dok vrelom parom prelazim preko jastučnice, osećam kako zapravo izglađujem grube delove dana- izjavila je Ejdži.

Čišćenje i peglanje svakako ulaze u domen fizičkih aktivnosti, a fizičke aktivnosti u poznom dobu mogu sprečiti nastanak demencije, ali i kardiovaskularnih i drugih bolesti. Umerena fizička aktivnost, svakako se savetuje starijim ljudima, pa mnogi kućne poslove tretiraju kao idealan izbor.

Ejdži kaže da ima i prijatelja doktora, koji je takođe otpustio čistačicu i posvetio se kućnim poslovima. On sad u potpunosti uživa u organizaciji doma i oseća se mnogo, mnogo zdravije.

Pegla, krpa i usisivač: Evo šta žene misle o kućnim POSLOVIMA, ovakve odgovore nismo očekivali

Printscreen/Youtube

 

 

- Održavanje doma čistim pomaže vam da zadržite bistrinu glave.Očigledno je da ako je vaš dom neuredan i prljav, verovatno ćete se osećati haotično i depresivno - pojasnila je.

Džejn Gordon, protiv čišćenja

Džejn Gordon je žena koja je zauzela potpuno drugu poziciji u odnosu na Ejdži. Ona tvrdi da je ova studija, sprovedena u Singapuru potpuno razbesnela.

Prema studiji, koja je uključila 500 odraslih osoba, rezultati pokazuju da kombinovanje teških i lakih kućnih poslova u starosnom dobu od 65 do 90 godina ima pozitivan efekat na kognitivne funkcije.

Džejn se protivi ovakvim studijama, ističući da je to jedan oblik direktive. 

- I dok vidim da čišćenje prozora može da poboljša moju koncentraciju, to nije nešto čim nameravam da se bavim -  izjavila je.  Ona je dodala da postaje iritirana beskrajnim savetima koje su upućene njenoj starosnoj grupi.

- Jedva da prođe dan, da me neka kompanija ne zaspe strašnim penzionerskim pomagalima i proizvodima protiv inkotinencije- potpuno devastirano je priznala.

Osnovna ideja Džejn Gordin je da svi treba da izađu iz kuće i usvoje zdrave navike. Ono što posebno izdvaja kao lekovito jeste stalno učenje i zabava. Da, dobro ste čuli. Džejn smatra da je zabava krucijalna u poznom dobu.

- Igrajte, naučite novi jezik, naučite da letite i steknite nove prijatelje -  savet je koji ova žena srdačno deli.

U Srbiji najveći broj žena ne može da priušti čistačicu. Te žene su svakako osuđene  na kućne poslove. Uprkos svemu, evidentno je da ne uživaju sve u ovim poslovima, a istina je negde između.

Bez obzira na to da li ste ljubeteljka pegle, krpe i mopa, ne zaboravite da se  zabavite, družite, šetate i igrate društvene igre.

 

Komentari (0)
Loading