Spas za vašu kožu se nalazi u kući: Pet sjajnih domaćih "lekova" protiv opekotina od sunca

Vesti 10.07.2023 09:05 0

Kada doživite opekotine od sunca, svaki pokret će vam predstavljati patnju i mučenje, a udobno spavanje će postati gotovo nemoguće

sunčanje

Shutterstock

Uvek je pametnije sprečiti opekotine nego ih lečiti. Zato vam iskreno savetujemo da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom svaki put kada izlazite iz kuće, kako biste sprečili pojavu sunčanih opekotina.

Sunčane opekotine mogu biti izuzetno bolne i sporo zarastaju. Svako ko ih je bar jednom iskusio, sigurno je poželeo da se to više nikada ne ponovi.

Te tegobe su zaista izražene i praćene jakim bolovima. Svaki pokret će vam doneti patnju, a nemoguće je pronaći udoban položaj za spavanje.

Srećom, postoje različiti preparati koji mogu ubrzati proces izlečenja. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da ih nabavite ili preferirate prirodne proizvode, možete isprobati neke prirodne metode koje su se koristile još u bakinim vremenima.

Aloja vera

Aloja vera hidrira i umiruje upaljenu kožu, pa nije iznenađujuće što je čest sastojak mnogih proizvoda za negu i oporavak kože. Ako imate ovu biljku kod kuće, možete iseći komad i nežno utrljati gel sa unutrašnjosti na opečeno područje. Aloja vera prijatno hladi opekotinu i ubrzava regeneraciju kože.

Jogurt

Jogurt je tradicionalno sredstvo za lečenje sunčanih opekotina. Neki ljudi trljaju jogurt direktno na opekotinu, dok drugi preporučuju pravljenje obloga. Jednostavno natopite čist peškir ili krpu jogurtom i stavite je na opečeno područje. Jogurt ne samo da hladi kožu, već i smanjuje upalu.

Crni čaj i čaj od kamilice

Oba čaja su odlična za tretiranje sunčanih opekotina. Aktivne supstance iz ovih čajeva imaju protivupalno dejstvo i neguju iritiranu kožu. Stavite dve kesice čaja u frižider neko vreme, a zatim ih stavite na opekotinu. Zamijenite kesice čaja kada se zagreju.

Lekovita glina

Lekovita glina ima čarobno dejstvo na kožu i odlična je za tretiranje sunčanih opekotina. Možete je nabaviti u dobro snabdevenim apotekama, a potrebno je samo da je pomešate sa hladnom vodom kako biste dobili pastu. Kada se osuši, jednostavno je isperite hladnom vodom.

Arnika

Gel od arnike, takođe poznate kao brđanka u nekim krajevima, često se koristi kao kućni lek za sunčane opekotine zbog svojih izraženih antiinflamatornih svojstava. Nanesite gel nekoliko puta dnevno na opekotinu.

Komentari (0)
Loading