Ovo cveće sadi se u aprilu : Ako želite da se dobro "primi", evo šta morate obavezno da uradite

Jelena Vukelić Vesti 11.04.2024 12:05 0

Avgust nije samo sezona aktivne berbe povrća i voća, već i dobro vreme za sadnju raznog cveća. Za uređenje cvetnih kreveta krajem leta, letnji stanovnici koriste dvogodišnje i višegodišnje ukrasne biljke.

Ovo cveće sadi se u aprilu : Ako želite da se dobro "primi", evo šta morate obavezno da uradite

Unsplash

Većina poznatih lukovicastih useva može se nesmetano saditi u avgustu. Ispod su najpopularnije biljne vrste koje se sade od sredine avgusta do sredine septembra.

Krokusi su nisko rastuće lukovice otporne na hladnoću sa spektakularnim velikim cvetovima u obliku pehara. Krokusi sa jesenjim cvetanjem sade se početkom avgusta, a prolećni krajem avgusta ili početkom septembra. Preporučena dubina sadnje je 8-10 cm.

Ljiljani su cvetne lukovičaste višegodišnje biljkekoji više vole da rastu u dobro osvetljenim područjima sa plodnim zemljištem. Sadnja lukovica ljiljana na lokaciji obično se vrši od druge polovine avgusta do kraja septembra. 

Tulipani su lukovičaste trajnice koje rano cvetaju, koje se mogu saditi na lokaciji od druge polovine avgusta do oktobra. Sadnja se vrši u periodu kada se temperatura tla stabilizuje na nivou od 8-10 ºC (to će omogućiti da se lukovice ukorijene, ali u isto vrijeme ne počnu rasti). Lale zasađene u avgustu su među prvima koje cvetaju sledećeg proleća. 

Narcisi su relativno nepretenciozne lukovice koje cvetaju krajem aprila - početkom maja. Sijalice narcisa se sade od druge polovine avgusta do sredine septembra (na Uralu - od prvih dana avgusta). Narcisi se sade, kao i ljiljani, na dubini tri puta većoj od lukovice. 

 

Komentari (0)
Loading