Mašina za sudove vam ne pere dobro? Evo gde grešite

Marina Đurđević Vesti 09.08.2023 15:26 0

Mašina za pranje sudova ne pere dobro zbog ljudskog faktora, odnosno zato što nešto pogrešno radimo

sudovi

Shutterstock

Iako nekada može doći do mehaničkih poteškoća, u većini slučajeva ljudi su krivci što mašina za pranje sudova ne radi kako treba.Najčešće je problem ispiranje sudova ili krivo slaganje pre pranja. Evo nekih od grešaka koje činimo, a koje otežavaju rad mašine za pranje sudova.

Treba da operete mašinu za pranje sudova

Mnogi pretpostavljaju da se mašina čisti sama, ali to nije uvek slučaj. Većina mašina radi bolje ako je čista. Ako imate noviju mašinu, prvo proverite stanje filtera, jer tamo završavaju svi ostaci hrane tokom pranja.

"Jako ga je jednostavno oprati, samo ga izvadite i isperite pod vodom. Ako je u tome bio problem, već ćete pri sledećem pranju uočiti veliku razliku u čistoći suđa", rekla je Kejt Dženings, upravnica tehničke podrške za korisnike u kompaniji "Seventh Generation". Takođe, možda bi trebalo da upotrebite deterždent za čišćenje mašine, kako biste uspešno uklonili kamenac.

Previše ispirate sudove

"Mašine za pranje sudova rade bolje ako su vam tanjiri malo prljavi. Ne želite da u mašinu stavite tanjir na kom su ostali komadi testenine, ali recimo ako je ostao preliv, to je zapravo dobro za mašinu za pranje sudova", kaže Džening. Objašnjava da je to zato što enzimi i površinski aktivne stvari u deterdžentima za mašine za pranje sudova reaguju u kontaktu sa česticama hrane, jer imaju za šta da se "uhvate" kako bi onda bolje radile.

Koristite pogrešno sredstvo za pranje

Ako jedno sredstvo kod vaše prijateljice radi savršeno, ne mora da znači da će to biti i vaše iskustvo. Sve zavisi od tvrdoće vode koju imate u svom domu.

"Isprobajte nekoliko različitih deterdženata za mašinu, dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara", savetuje Džening.

Pogrešno punite mašinu za suđe

"Za razliku od odeće koju možete samo ubaciti u perilicu, kod posuđa je bitno kako ga stavljate u perilicu. Pročitajte uputstva koja ste dobili da biste videli koje su njihove preporuke za stavljanje posuđa unutra. Opet, i to se može razlikovati od mašine do mašine i nemojte da se vodite onim što ste zapazili kod prijatelja ili komšija", kaže Džening i dodaje da ćete tako često moći da stavite i više posuđa u mašinu.

Koristite sredstvo za ispiranje

Mnogi proizvođači mašina za pranje sudova preporučuju sredstvo za ispiranje, ali samo retkli to zaista i koriste.

"Sredstvo za ispiranje je sjajno jer samo napunite malu posudu i više ne morate o tome da brinete, a posuđe će biti nešto čistije", zaključuje Džening.

Komentari (0)
Loading