"Al dente" nije samo fensi način kuvanja paste: Otkrijte kako da pripremite savršenu testeninu - mnogo je zdravija!

Vesti 04.10.2023 16:22 0

Sirova testenina se ne vari lako, jer se probavni enzimi u telu ne mogu zalepiti za nju...

Pasta

Shutterstock

Postoje različita mišljenja o najboljem načinu pripreme testenine. Dok neki zagovaraju kuvanje dok ne omekša - istraživanja ukazuju da je "al dente" metoda prirpeme testenine zapravo bolja po vaše zdravlje.

Testenina se sastoji od skroba i glutena. Ove dve komponente različito reaguju na hemijskom nivou: gluten apsorbuje granule skroba, dok skrob upija vodu i bubri dok se ne rasprši u vodi za kuvanje ako se kuva dovoljno dugo – što znači da ako testeninu kuvate predugo, skrob će se otpustiti u vodu za kuvanje - što rezultira gubitkom nutritivnih vrednosti, piše Klix.ba.

Pasta

Shutterstock

 

 

Testenina kuvana "al dente" ima niži glikemijski indeks. S kraćim vremenom kuvanja, granule skroba su hidratizovane, ali ne toliko da bi se otpustile u vodu za kuvanje. Skrob se takođe može postepeno variti, što sprečava skokove šećera u krvi. Sirova testenina se ne vari lako, jer se probavni enzimi u telu ne mogu zalepiti za nju, dok prekuvana testenina ima tendenciju da formira lepljivo testo u probavnom traktu, koje blokira probavu. To znači da testenina ne sme da bude sirova ili prekuvana, već servirana "al dente".

Kako pripremiti savršeno kuvanu testeninu

Lonac mora da bude dubok i cilindričnog oblika. Za kuvanje testenine treba odabrati srednji ili veliki lonac jer je za to potrebna velika količina vode. Za svaki paket testenine od 500 grama, trebaće vam nešto više od tri litra vode i dve kašike soli. So treba dodati čim voda proključa, neposredno pre dodavanja testenine.

Kada voda proključa, dodajte testeninu odjednom i promešajte varjačom. Nemojte dodavati ulje u testeninu dok se kuva ili rizikujete da se ukus prenese na testeninu. Ako ništa drugo, možete dodati malo maslinovog ulja odmah nakon što procedite testeninu kako biste sprečili da se zalepi.

Pasta

unsplash

 

 

Vreme kuvanja testenine je sve. Ako pogrešite, imaćete previše sirovu ili prekuvanu testeninu. Vreme kuvanja varira u zavisnosti od kvaliteta pšenice i obično je navedena na pakovanju. Svežoj ili punjenoj testenini potrebno je tri ili četiri minute da se skuva i gotova je kada počne da pluta po površini vode. Da ne biste pogrešili, probajte komad da proverite da li je pravilno skuvan. Kada ocedite testeninu, uvek sačuvajte šolju vode od kuvanja kako bi vaš sos dobio pravu konzistenciju kada je to potrebno.

Prednosti testenine kuvane "al dente" za zdravlje:

"Al dente" testenina održava nizak nivo šećera u krvi - Prekuvana testenina ima relativno viši glikemijski indeks u odnosu na testeninu kuvanu "al dente". Takođe, "al dente" testenina se lakše vari.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

Komentari (0)
Loading