Nije im mesto u spavaćoj sobi: Ovih 5 stvari su kradljivci zdravlja i sna, budite obazrivi!

Vesti 04.11.2023 22:02 0

Odmah ih izbacite...

Spavaća soba

Shutterstock

Mnoge stvari držimo u spavaćoj sobi a ne bi trebalo jer kradu zdravlje. Koje su to stvari koje ne treba držati u spavaćoj sobi?

Neke od stvari koje obično držimo u spavaćoj sobi ne samo da stvaraju dodatni nered, već mogu dovesti i do nesanice i drugih zdravstvenih problema. A koje su to stvari?

Stvari koje ne treba držati u spavaćoj sobi: Odmah ih izbacite!

1. Gedžeti

Gedžeti su zagospodarili našim životima, tako da njihovo eliminisanje iz spavaće sobe nije nimalo lak zadatak. Međutim, postoje dobri razlozi zašto bi trebalo da odložite svoje pametne telefone, laptopove i tablete barem dok spavate. Prvo, plavo svetlo koje emituju ekrani: ometa proizvodnju melatonina i izaziva nesanicu. Drugo, sadržaj koji konzumiramo na Internetu.

kompjuter

unsplash

 

 

Ako se telefon ili računar nalaze pored kreveta, veliko je iskušenje da pretražujete društvene mreže pre spavanja. U međuvremenu, vesti, komentari, kratki video snimci itd. doprinose preopterećenju informacijama – dodatnom stresu koji otežava uspavljivanje . Tako ćete uklanjanjem gedžeta iz spavaće sobe značajno poboljšati kvalitet sna i sledećeg jutra ćete se osećati mnogo budnije.

2. Rekviziti za vežbanje

Držanje opreme za vežbanje, bučica, strunjača, elastičnih traka itd. u spavaćoj sobi je takođe loša ideja. Oprema za vežbanje je plodno tlo za bakterije, a ako nemate vremena za vežbanje, gledajući opremu za vežbanje ili prostirku verovatno ćete se osećati krivim, a taj stres vam ne treba pre spavanja. Dakle, čak i ako imate veliku spavaću sobu, premestite svoju sportsku opremu u drugu prostoriju.

3. Radni sto i kompjuter

Spavaća soba treba da ostane mesto gde se beži od svakodnevnih briga. A ako tamo stavite radni sto, spavaća soba će postati soba povezana sa stresom i negativnim emocijama iz teških situacija na poslu. I kao rezultat toga, nećete moći u potpunosti da se opustite pre spavanja. Takođe je štetno raditi iz kreveta (da, čak i odgovarati na e-poštu) – zamagljuje granice između odmora i posla i stvara dodatni stres. A stres šteti i mentalnom i fizičkom zdravlju.

4. Prljava odeća
ormar

Shutterstock

 

Ne baš čiste stvari postavljene u uglovima spavaće sobe su uobičajeni prizor. Međutim, to nije higijenski i stvara nered, što mozak doživljava kao nedovršeni zadatak, stvarajući stres pre spavanja. U spavaćoj sobi ne bi trebalo da čuvate korpu sa prljavim vešom – to može uticati na kvalitet vazduha.

5. Stari dušek

Preporučeni vek trajanja bilo kog dušeka je 8-10 godina. Međutim, mnogi decenijama spavaju na istom dušeku. U međuvremenu, stari dušeci mogu da izazovu probleme sa leđima i predstavljaju pravo skladište grinja.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading