Zaštitite stan od lopova: Kada ste odsutni nekoliko dana, vaš dom je idealna meta za kradljivce, evo kako da sprečite provalu

Vesti 05.11.2023 14:18 0

Jedna od najčešćih vrsta krađa u našoj zemlji je obijanje stanova i kuća, koje se dešava dok su vlasnici na odsutni, makar samo za vikend. Ovih dana čitamo u medijima da su takve krađe učestale. Neke mere predostrožnosti mogu da spreče lopove da vas opljačkaju.

lopov

Shutterstock

Zaboravite na društvene mreže

Nikako nemojte da objavljujete na Fejsbuku i Instagramu kada idete na put, makar i na dva dana. Ne postavljajte ni fotografije dok ste odsutni, sve dok se ne vratite kući. Ako to radite, lopovi će znati u kom periodu vam je stan prazan, pa će on biti za njih zgodna meta.

Sklonite vredne stvari

Skup nakit, satove, slike i druge dragocenosti pre puta odnesite u banku, u sef ili dajte osobi od poverenja da vam čuva. Važno je i da nikada pred drugim ljudima ne ostavljate na vidljiva mesta skupocenosti, bilo da su vam komšije ili nepoznati majstori. Mogu da pričaju šta su videli, pa da to čuje i neko ko ima loše namere.

Komšija kao obezbeđenje

Poštansko sanduče puno računa i reklamnog materijala, stalno zatvoreni prozori, spuštene roletne i isključena svetla, jasan su znak da ste odsutni. Jedan od najsigurnijih načina da zaštitite stan jeste da ključ ostavite komšiji ili osobi u koju imate poverenje. Ta osoba treba povremeno da ga obiđe, otvori prozor, uključi svetlo, pokupi poštu. Lopovi će misliti da nekoga ima u stanu.

lopov

Shutterstock

 

Preusmerite pozive

Jedan od načina na koji provalnici proveravaju da li ima nekoga kod kuće jeste da zovu na fiksni telefon više dana za redom i vide hoće li se neko javiti. Kada se niko ne javlja znaju da je stan prazan. Zato, kada idete na put, preusmerite pozive sa fiksnog na mobilni telefon. 

Roletne i svetlo

Kada idete na odmor ne ostavljajte do kraja spuštene roletne. Jer ako kradljivci vide da se nekoliko dana ne podižu, znaće da niko nije kod kuće. Dobar način da zavarate trag je i da koristite svetlo. Ostavite u jednoj prostoriji uključenu lampu – danju se neće videti, a noću će delovati kao da je neko tu.

Ugradite alarm

Najbolje rešenje je da ugradite alarmni sistem, ako ste u mogućnosti. Postoje firme koje se bave obezbeđenjem, pa dok ste na odmoru povežite alarm sa njihovim monitoring centrom. Neovlašćeni ulazak u vaš posed će biti registrovan kod njih i odmah će obavestiti policiju. Ili ugradite nadzorne kamere koje mogu da odvrate lopove od ulaska, jer mogu da budu snimljeni.

 

 

Komentari (0)
Loading