Smanjite račun za struju: Ovih 5 trikova pomažu da se vaš dom zagreje uz male troškove, iznose manje od 1.000 dinara!

Vesti 07.11.2023 15:17 0

Brzi i jednostavni trikovi...

grejanje

Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je sredina novembra, temperature se tokom dana još uvek nisu spuštale ispod nule, ali meteorolozi upozoravaju da nam stiže sve hladnije vreme. Zbog toga svi tražimo načine kako da zagrejemo svoje domove, a usred krize troškova života, želimo da to uradimo bez uključivanja grejanja.

Zato je ekspertkinja Nataša Bertjum otkrila pet brzih i jednostavnih trikova za grejanje koje možete primeniti, a koji koštaju manje od 1.000 dinara.

grejanje

Shutterstock

 
1. Koristite jastučiće za vrata

Oni su neverovatno efikasni u održavanju topline prostorija, naročito ako ih stavite tamo gde je problem promaja. „Zmija za vrata, takođe poznata kao zaštita od promaje, izvrsna je za sprečavanje protoka hladnog vazduha koji dolazi kroz otvore između okvira vrata i poda, kao i za zadržavanje toplote u prostoriji“, rekla je Nataša. I dok jedan možete kupiti za oko 700 dinara, možete ga i sami napraviti. „Jednostavno zašijte nekoliko jastučnica ili komadića tkanine da napravite dugačku tanku platnenu vreću i napunite je suvim graškom ili pirinčem“, rekla je.

2. Smanjite temperaturu svog termostata

Dok većina misli da je 21 stepen idealna sobna temperatura, Nataša je predložila da se smanji na 18 stepeni, što može da napravi značajnu razliku na vašim računima za energiju. Ili ako imate kondenzacijski kotao, održavajte temperaturu svojih radijatora na 60 stepeni ili nižu kako biste poboljšali njihovu efikasnost.

radijator

Shutterstock

 
3. Izolujte svoje cevi

Kada se priča o poboljšanju efikasnosti, izolacija vaših cevi može pomoći upravo tome. „Kupovina i ugradnja izolacije cevi brz je i jednostavan način za sprečavanje prekomernog gubitka toplote i smanjenje potrošnje energije u vašem domu“, objasnila je Nataša. „Takođe pomaže u sprečavanju smrzavanja i pucanja vaših cevi tokom hladnijih perioda.“ Možete koristiti penaste cevi koje nisu nimalo skupe, a možete ih jednostavno montirati sami.

4. Dodajte kontrole ventila svojim radijatorima

Još jedna proračunska kupovina koja može napraviti veliku razliku je radijatorski ventil, koji možete nabaviti za oko 900 dinara, a prema Energy Saving Trust-u, možete uštedeti između 79 i 169 evra godišnje samo ugradnjom termostata i radijatorskih ventila. Ili razmislite o instaliranju pametnog ventila, koji se može povezati s pametnim termostatom kako biste uštedeli još više novca. 

5. Nemojte prekrivati radijator

Možda zvuči jednostavno, ali pobrinite se da vam radijatori nisu prekriveni sofama ili nameštajem jer to može da napravi veliku razliku. Kauč ispred radijatora blokira protok toplote u prostoriju, što znači da ostaje hladno i na kraju bacate novac. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading