Nikada ne možete lepo da oljuštite jaje? Na ovaj način ćete to uraditi bez muke, a dužina kuvanja je veoma važna

Vesti 13.11.2023 14:57 0

Zašto se sva tvrdo kuvana jaja ne ljušte lako? Ovo pitanje verovatno i vi često postavljate sebi. Pronašli smo rešenje da to uradite brzo.

jaja

Shutterstock

Priprema kuvanih jaja koja se lako ljušte počinje mnogo ranije - odabirom jaja, kuvanjem, a zatim i tretiranjem kuvanih jaja posle sklanjanja s šporeta. Ovo su najvažnija pravila koja treba da primenite kako biste jaja lakše oljuštili, savetuju kuvari.

1. Nemojte koristiti sveža jaja

Sveža jaja se teže ljušte. Kako biste ubrzali ljuštenje, sveža jaja ostavite za kajganu, a za kuvanje upotrebite ona koja stoje nekoliko dana u frižideru.

2. Jaja stavite u prokuvalu vodu

Jaja koja se dodaju u već prokuvalu vodu, umesto da prokuvaju u šerpi zajedno s hladnom vodom, lakše će se oljuštiti. Najveći rizik s dodavanjem jaja u provrelu vodu jeste mogućnost pucanja. Kako biste taj rizik sveli na najmanju moguću meru, jaja pažljivo stavite u šerpu kašikom, a zatim ih kuvajte na umerenoj vatri.

Jaja

Shutterstock

 

3. Merite vreme

Jaja kuvajte sedam minuta, ako želite da žumance ostane malo mekano, a 10 minuta ako želite tvrđe žumance. Ako koristite velika jaja, treba ih malo duže kuvati.

4. Ohladite ih

Ako odmah ne zaustavite proces kuvanja jaja, uzalud ste merili vreme. Odmah stavite jaja u hladnu vodu da odstoje 2-3 minuta.

5. Oljuštite ih pod vodom dok su mlaka

Ljuske bi trebalo prilično lako da se skinu ako ste sledili sve prethodne korake. Takođe, ljuštenje jaja pod vodom može pomoći da lakše skliznu. Sva jaja koja nećete koristiti ostavite neoljuštena, tako će trajati duže. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 7 dana.

Komentari (0)
Loading