Najbolje radi posao: Ova biljka pomaže da suzbijete buđ i kondenzaciju u vašem domu

Slobodanka Ćorić Vesti 20.11.2023 15:50 0

Za maksimalan efekat, držite biljke u prostorijama gde je kondenzacija najčešća, kao što su kupatilo, kuhinja i spavaće sobe

Kupatilo

Shutterstock

U većini domova se tokom zime pojavi vlaga na prozorskim staklima, no, sobna biljka koja sprečava kondenzaciju može da smanji verovatnoću i intenzitet ove pojave. Nije ni zahtevna, a odradiće zadatak.

Umesto krpe jednostavno nabavite pauk biljku, odnosno zeleni ljiljan – čupavu biljku s tankim lišćem.

Mnogi ističu da od kad imaju ovu biljku, vlage na staklima nema, piše ‘“The Sun“, prenosi 24sata.

– Biljke ‘pauka’ i ‘zmije’ su najbolje. Lako ih je održavati. Imam ih oko tri ili četiri i nisam od tada imala nikakvu kondenzaciju u domu – jedan je od komentara.

Najbolji deo je to što im ne treba previše brige. Mnogi kažu da ponekad zaborave da je zaliju, međutim, ona je i dalje zdrava.

– Imam je na vrhu ormarića, ne zalivam je često, previsoko mi stoji. No, ona se i dalje dobro drži i smatram da baš zbog nje nemam kondenzacije – priznala je jedna Britanka koja koristi ovaj metod zaštite od vlage.

Stručnjaci za biljke u kompaniji „Jay Scotts“ potvrdili su da biljke ‘pauka’ i ‘zmije’ mogu sprečiti kondenzaciju kako bi se izbegla buđ. One, naime, najbolje upijaju vlagu u prostoriji, zbog čega su veoma korisne zimi.

Za maksimalan efekat, držite biljke u prostorijama gde je kondenzacija najčešća, kao što su kupatilo, kuhinja i spavaće sobe, naglasili su.

Biljka ‘pauk’ je prepoznatljiva, ima tanko zeleno lišće s belim prugama. Prilagodljiva je raznim uslovima svetlosti i temperature, pa je ne treba često zalivati.

– Osim što pomaže u smanjenju nivoa vlage upijajući je iz vazduha, ova biklja je korisna i za pročišćavanje vazduha jer uklanja zagađivače poput formaldehida, ksilena i ugljen-monoksida – naveli su u listu „The Sun“.

Komentari (0)
Loading