OVAJ UREĐAJ JE NAJVEĆI POTROŠAČ U KUĆI Obavezno ga isključujte jer vam bukvalno guta struju

Slobodanka Ćorić Vesti 27.11.2023 17:06 0

Takvi uređaji, piše „Gardijan”, nazivaju se i energetskim vampirima, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, a prema nedavnom istraživanju „Britiš gasa” mogu da budu odgovorni za 23 odsto električne energije. konzumira u domaćinstvu

OVAJ UREĐAJ JE NAJVEĆI POTROŠAČ U KUĆI Obavezno ga isključujte jer vam bukvalno guta struju

pixabay

Određeni kućni aparati se nazivaju energetski vampiri, jer mogu biti odgovorni za ogromnih 23 procenta potrošnje električne energije u domaćinstvu. Zato je važno da znate kako da ih kontrolišete i kako da smanjite svoje troškove. Jedan od njih je bojler, a evo kako da smanjite potrošnju i astronomski račun za struju. Kako cene energenata naglo rastu, mnogi ljudi traže načine da potroše bar malo manje, ali mi često nesvesno trošimo više nego što bi trebalo i povećavamo račune za struju samo zbog nepažnje, uglavnom sa uređajima koje držimo stalno uključenim, čak i kada ih ne koristimo.

Takvi uređaji, piše „Gardijan”, nazivaju se i energetskim vampirima, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, a prema nedavnom istraživanju „Britiš gasa” mogu da budu odgovorni za 23 odsto električne energije. konzumira u domaćinstvu. Za većinu aparata najočitije rešenje je da ih držite isključenim kada se ne koriste, a evo kako možete da „ukrotite” električni bojler, za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu: Naime, za samo sat vremena rada bojler od dva kilovata troši dva kVh.

Ako kotao radi svaki dan dva i po sata, mesečno troši ukupno 150 kVh. Većina kotlova ima unapred podešenu temperaturu, ali da biste uštedeli, termostat kotla podesite na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C, navodi Večernji list. Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85 °C) izaziva veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca. Zato se preporučuje redovno održavanje električnih bojlera, odnosno čišćenje bojlera i bojlera otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe.

Šištanje, zujanje i pucketanje kada je bojler uključen je obično jasan znak da oko grejača ima naslaga kamenca koje treba ukloniti. Takođe, važno je napomenuti da za razliku od većine drugih kućnih aparata, bojler neće trošiti manje ako je stalno isključen jer će morati da zagreva vodu svaki put kada se uključi. Zbog toga se električni bojler isključuje samo kada topla voda nije potrebna duže vreme. Prema mišljenju stručnjaka, najmanje električne energije se troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.
 

Komentari (0)
Loading