Danas se sadi božićna pšenica: Evo kako to da uradite da vam sledeća godina bude srećna i berićetna

Vesti 17.12.2023 12:10 0

Božićno žito jedan je od simbola Božića, a prema običajima dobro je da ga zasadite sami i to na današnji dan.

pšenica

Shutterstock

Danas je Sveta Varvara, a u narodu se veruje da božićnu pšenicu treba posejati baš danas, 17. decembra, kako bi vam sledeća godina bila berićetna i srećna. Ako ne stignete danas, posadite je 19. decembra, na Svetog Nikolu.

Pšenicu možete da kupite u bilo kojoj prodavnici ili na pijaci, ali ako volite da poštujete običaje bolje je da je sami posadite. Kada je božićna pšenica gusta i lepa, to znači da će vam sledeća godina biti uspešna.

Evo kako da bude takva:

1. Pre sejanja pšenicu potopite u mlaku vodu i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnom ubrusu pa posejte – tako će bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sejati u manjoj saksiji ili plastičnoj čaši. Nemojte štedeti na semenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mesta. Zatim je prekrijte jednim slojem zemlje.Umesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

3. Pšenicu nemojte držati na mestu koje je previše blizu grejanja jer bi se mogla osušiti. Najbolje je staviti pored prozora, na umereno toplo i svetlo mesto.

4. Prvih nekoliko dana, pre nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umereno svaki dan. Za zalivanje potrebna vam je otprilike jedna kašika vode koju se potrudite da ravnomerno rasporedite.

5. Kada pšenica naraste, odsecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i da se veže ukrasna crvena traka oko pšenice.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading