Pravila su jasna: Svaku sobu treba urediti na 5 načina, biće i lepa i praktična

Vesti 01.03.2024 21:14 0

Velika ili mala, u stanu ili kući — evo pet pravila kojih se uvek treba pridržavati kada uređujete spavaću sobu

Spavaća soba

Shutterstock

Spavaća soba je jedna od najvažnijih prostorija u kući. To je mesto gde spavamo, opuštamo se i provodimo vreme sa našim voljenima. Dakle, želimo da ovi prostori budu što lepši. Međutim, za razliku od dnevnih soba ili drugih prostorija u domu, ove sobe su pravi izazov kada je preuređivanje u pitanju

Ipak, prilično je lako stvoriti lep i miran prostor uz jednostavna pravila. Bez obzira da li je vaša spavaća soba velika ili mala, u stanu ili kući — evo pet pravila kojih se uvek treba pridržavati kada uređujete spavaću sobu.

soba

Pexels

 

 

1. Nikada ne stavljajte svoj krevet u ugao

Ako postoji jedno kardinalno pravilo o rasporedu spavaće sobe koje je iznad ostalih, to je da se krevet nikada ne stavlja u ugao. „Postavljanje kreveta u ugao predstavlja nekoliko izazova u pogledu funkcionalnosti ograničavanjem pristupa, uklanjanjem mogućnosti za skladištenje i generalno se izbegava osim u sobama sa dva odvojena kreveta“, objašnjava Tamara Hani, dizajner enterijera i osnivačica ,,House of Honey" za Real Simple

„Međutim, kada je kvadratura velika i postavljanje kreveta uz zid izgleda kao jedina održiva opcija, razmislite o korišćenju prostora za skladištenje ispod kreveta i uzglavlju. Ukrasite uzglavlje prilagođenim karakteristikama poput gipsa, mermera ili prilagođenih presvlaka da biste dodali razigrani element koji deluje smelo.”

2. Trebalo bi da vidite krevet kada uđete u sobu

Niste sigurni uz koji zid da stavite krevet? „Preporučujem da krevet bude okrenut prema ulazu u sobu, tako da čak i ako samo prolazite, možete dobiti vrhunac celog dizajna“, kaže dizajnerka enterijera Kejt Doson. „Možete da osetite ceo prostor, i to ga čini tako privlačnim i kao da ste negde otputovali!“ Ovo je takođe odličan način da pokažete prelepo uzglavlje, umetninu ili pozadinu. 

3. Odaberite krevet na osnovu veličine sobe

S razlogom se zove spavaća soba. Problem je u odabiru kreveta prave veličine. Iako je svaki projekat drugačiji, Hanino pravilo je da se izabere najveći krevet koji soba može da izdrži, imajući na umu minimalnu udaljenost od oko 76 cm sa strane i oko 92 cm u podnožju kreveta.

4. Noćni ormarići treba da budu odgovaraju jedni drugima

Vaši noćni ormarići ne moraju da odgovaraju komodi ili krevetu, već bi trebalo da odgovaraju jedni drugima. „Obično gledamo noćne ormariće kao par“, kaže Hani. Odgovarajući noćni ormarići stvaraju simetriju i čine da se prostor oseća prijatnim.

Ali, zapamtite, ne trebaju vam nužno noćni ormarići. „Ako ste voljni da odustanete od fioka, mogli biste da upotrebite bilo koji spektakularan bočni ili akcentni sto tamo, starinski kovčeg, ili čak divan otoman ili stolicu sa poslužavnikom na njemu“, kaže Tamara Junis iz ,,Union of Art Interiors".

5. Ormari su opcioni

Ovo bi moglo iznenaditi, ali jedini razlog stavljanja ormara u spavaćoj sobi je skladištenje. Ako je, na primer, soba za goste, ovaj komad nije nužno obavezan. Nešto manje kao što je komoda može biti bolja opcija, prema Dosonu i Hani.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading