Za blagostanje, sreću i dobro zdravlje: Prema narodnom verovanju, danas treba ispoštovati ove običaje

Vesti 05.05.2024 11:57 1

Pravoslavni hrišćani danas slave najveći praznik - Uskrs. U našem narodu se određeni običaji vezuju za današnji dan.

jaja

Shutterstock

U našem narodu postoji verovanje da za sreću, blagostanje i dobro zdravlje danas treba primeniti određene običaje. Na Uskrs vernici proslavljaju Isusov povratak u život – vaskrsenje, pa se pravoslavci u Srbiji danas pozdravljaju rečima “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”. Slave se i drugi i treći dan Uskrsa i na isti način se ljudi pozdravljaju.

Za Uskrs su vezani brojni narodni običaji, a sve počinje farbanjem uskršnjih jaja koja se na današnji dan lupaju i jedu. Prvo jaje se ofarba u crveno i naziva se čuvarkuća, čuvar, stražar, stražnik… Ono se ne sme razbiti, već se čuva do sledećeg Uskrsa, a za njega se veruje da ima posebnu moć, da štiti dom i donosi sreću i zdravlje svim članovima tog domaćinstva, piše „Istorijski zabavnik“. Čuvarkuća od prethodne godine se zakopa u baštu ili njivu, jer se veruje da će tako cela godina biti rodna, odnosno doneće blagostanje porodici.

Za blagostanje, sreću i dobro zdravlje: Prema narodnom verovanju, danas treba ispoštovati ove običaje

Shutterstock

 

U nekim krajevima Srbije je običaj da se danas jajima deci trljaju obrazi i da se ukućani umivaju vodom u kojoj su jaja prenoćila zajedno sa drenom i bosiljkom, jer će to doneti dobro zdravlje i snagu cele godine.

Spavalice na Uskrs treba što pre probuditi i naterati ih da ustanu. Naime, veruje se da spavanje do kasno na ovaj praznik donosi “zastoj u napretku” i da dan svi treba da provedu što aktivnije i veselije. Jedno od obeležja Uskrsa je svečani ručak, kojim se i zvanično prekida sedmonedeljni post u krugu porodice. Počinje tucanjem uskršnjim jajima.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Vanja
05.05.2024 16:58

Bravo Leno...svaka čast...