VAŽNA PRAVILA: Koje drvo je najbolje da izaberete za dimljenje mesa u vašoj pušnici?

Vesti 09.08.2021 20:23 0

Saznajte kako da dimite meso i ribu i koja vrsta drveta je za to najbolja

VAŽNA PRAVILA: Koje drvo je najbolje da izaberete za dimljenje mesa u vašoj pušnici?

Shutterstock

Izbor drva za dimljenje mesa može učiniti mnogo veću razliku u krajnjem rezulatu nego što mislite. Dovoljno je eksperimentisati - meso možete dimiti u četinarskom drvetu, a ono će imati potpuno drugačiju boju nego nakon dimljenja u listopadnom drvetu. Osim toga, menja se i ukus proizvoda.

Poznavaoci mogu zaključiti koje drvo je korišćeno za dimljenje kobasice samo po ukusu. Međutim, nije važna samo vrsta drveta. Mnogo zavisi i od količine proizvedenog dima. Ako je pušnica puna dima, meso će biti tamnije nego kada se koristi manje dima. Domaća pušnica prilika je za eksperimentisanje sa vrstama drveta, načinom i vremenom dimljenja. Na ovaj način ćete otkriti koja vrsta mesa vam najviše odgovara.

Kakvo drvo treba da bude za dimljenje?

Pre svega, vredi znati da se za dimljenje koristi samo bukovo drvo. 

Pre svega, mora biti suvo. Maksimalna dozvoljena vlažnost vazduha je 25%, što znači da se drvo nakon sečenja mora čuvati u suvim uslovima najmanje tri meseca. Previše vlažno drvo za dimljenje čini kobasice i meso kiselim, garavim i nema baš dobar ukus. Vredi dobro pogledati svaki komad koji se stavi u pušnicu - drvo mora biti suvo, lepo, čisto, bez plesni i trulih delova. Takođe ga treba unapred oguliti, jer kora drveća 

VAŽNA PRAVILA: Koje drvo je najbolje da izaberete za dimljenje mesa u vašoj pušnici?

Shutterstock

 

Drvo za dimljenje mesa

Četinarsko drvo se nekad koristilo za dimljenje ribe ili mesa. Međutim, to nije popularno rešenje i potrebno vam je neko iskustvo da biste posegnuli za njim. Četinarski dim sa sobom nosi izgorela jedinjenja smole, koja dimljenom mesu daju intenzivan, ali nažalost ne baš prijatan miris. Osim toga, ponekad im daju pomalo gorak ukus koji ne odgovara svima. 

Tradicija dimljenja sa četinarskim drvetom i dalje se javlja u Nemačkoj. Međutim, to nije tako jednostavno i vrlo je lako postići nezadovoljavajući efekat. Zato je bolje da se suzdržite. Za dimljenje možete dodati malo kleke - njeno voće ili grančice. Daju lep miris, posebno dimljenoj kobasici.

Drvo za dimljenje mesa najčešće se dobija od listopadnog drveća. I ukrasne, šumske i voćne. Svako treba sam da odluči koji je najbolji način za dimljenje mesa i koji efekat mu najviše odgovara. Svaka vrsta ima drugačiji efekat, pa vredi obratiti pažnju.

  • Drvo jabuke ispušta blag dim. Mesu daje poseban, voćno-slatki ukus, smeđe je boje i lepo izgleda. Ovo drvo se najčešće koristi za dimljenje živine.
  • Trešnja je takođe pogodna za živinu, ali može dati malo gorčiji ukus. Ako se dobro naloži, meso će biti savršeno smeđe boje i slatkog ukusa.
  • Orah daje pomalo gorak ukus, što mesu dodaje raznolikost i daje tamnožutu boju. Posebno je pogodan za živinu i govedinu.
  • Lešnik je veoma popularno drvo za dimljenje mesa. Čini meso smeđim ili tamno žutim. To je najuniverzalniji izbor, pogodan za sve vrste mesa.
  • Javor je jedan od najslađih izbora. Zahvaljujući njemu, meso postaje slatko i zlatno žuto, izgleda prelepo. Savršeno drvo za dimljenje govedine.
  • Hrast se smatra najboljim drvetom za dimljenje mesa. Nije ni čudo - veoma je svestran - pogodan je za dimljenje govedine i živine, a istovremeno daje odličan ukus i aromu.
  • Bagrem daje mesu svetlo žućkastu boju. Delikatnog je ukusa, čak i blago slatkast. Bagrem je savršen za živinu i svinjetinu.
  • Breza bez kore se takođe koristi za grejanje pušnice. Njegov zadatak je da osuši proizvode i pripremi pušnicu za rad. Međutim, breza se ne koristi za dimljenje jer aroma i ukus mesa nisu posebno privlačni.

 

Koje drvo je za dimljenje ribe?

Dimljenje ribe je umetnost. Zaista je lako pokvariti delikatan ukus ribljeg mesa, pa vredi pažljivo razmisliti o izboru prave vrste drveta. Samo su neke od gore navedenih vrsta pogodne za dimljenje ribe, to su hrast, bukva i javor. Međutim, za pripremu takvog jela možete koristiti i druge vrste drveta.

 

Komentari (0)
Loading