"Radost je stigla u našu kuću": Posle devet godina borbe za POTOMSTVO, tumora JAJNIKA i operacije, Vojvođanka Natalija je trudna

Naj žena/M.P Vesti 25.08.2021 12:56 1

Posle skoro devet godina borbe da ostane trudna, lečenja i saznaja da ima tumor jajnika, Natalija Mareš (27) u oktobru ove godine dobiće najlepši poklon – devojčicu

"Radost je stigla u našu kuću": Posle devet godina borbe za POTOMSTVO, tumora JAJNIKA i operacije, Vojvođanka Natalija je trudna

Privatna arhiva

Ta silno željena radost nije se desila sama od sebe, kako mnogi parovi očekuju. Pokušavali su da postanu roditelji, ali skoro devet godina prinova nije stizala u njihov dom. Kada je krenula na ispitivanja, Natalija je saznala da ima i tumor na jajniku. 

- U braku smo od 2013. godine kada smo moj suprug Vladimir i ja odlučili da osnujemo porodicu. Tri godine smo išli od doktora do doktora bezuspešno, a onda smo po preporuci prijatelja kontaktirali dr Aleksandra Radulovića koji nam je pomagao da postanemo roditelji - priča Natalija.

Sve je počelo pregledima kod lekara, ali pomaka nije bilo.

- Prvo je suprug obavio sve neophodne analize koje su pokazale da je kod njega sve u redu. Meni je lekar prepisao terapiju lekovima, nekoliko meseci je pratio cikluse i ovulaciju. Posle brojnih pokušaja, prirodnim putem i inseminacijom, nažalost do trudnoće nije došlo - ispričala nam je Natalija. 

Krenula su brojna ispitivanja, najpre prohodnosti jajovoda i tako Natalije saznaje da ima policistične jajnike, a onda i tumor na jednom od jajnika koji je trebalo što pre otkloniti. 

- Rekla sam sebi da nema predaje i da moram da se borim. Suprug me je mnogo podržavao, bio je uz mene, hrabro i bodrio me. Doktor Radulović je uspešno uklonio tumor koji je srećom bio dobroćudan i spasao jajnik - ispričala je hrabra Natalija i dodaje da je nakon toga krenula u proces vantelesne oplodnje.

Posle sakupljenih papira i neuspešnog prvog puta, Natalija i Vladimir okušali su sreću još jednom.

-Septembra 2020. godine suprug i ja smo prikupili sve papire i preko RFZO krenuli u proces VTO. Prvi postupak nije bio uspešan, a onda u januaru ove godine novi pokušaj i sada smo u sedmom mesecu trudnoće - kaže presrećna Natalija Mareš iz Malog Iđoša.

Ova buduća majka poručuje parovima koji se bore za potomstvo i mladim ženama koje imaju tumor da nema predaje. 

Beba iz zamrznutog embriona

Doktor Aleksandar Radulović iz Novog Sada je od početka pratio Nataliju i laparaoskopski joj operisao tumora na jajniku.

- Uspeli smo da sačuvamo jajnike zajedno sa reproduktivnom rezervom te će pacijentkinja moći da  ostvari još trudnoća u budućnosti. Zatim je usledila prva vantelesna oplodnja. Od 17 jajnih ćelija koje smo uspeli da dobijemo, njih 14 se oplodilo. Vraćena su 3 embriona, ali ovaj proces nije uspeo. U januaru ove godine u prirodnom ciklusu sam uradio transfer zamrznutog embriona i Natalija je ostala u drugom stanju. Sada pratimo trudnoću i radujemo se dolasku bebu - kaže prim. dr sc.med  Aleksandar Radulović, specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista steriliteta i fertiliteta. 

Problem jajnika

Loša funkcija jajnika je generalno najozbiljniji problem neplodnosti kod žena, po rečima doktora Radulovića. Kako kaže, tu spadaju policistični jajnici a naročito POI - primarna ovarijalna insuficijencija kada je bitno smanjena i oštećena rezerva jajnika, odnosno njena reproduktivna funkcija u produkciji jajnih ćelija i genetski ispravnih jajnih ćelija. 

- Razlozi su mnogobrojni od patologije koja može oštetiti jajnike kao razni tumori endometrioza, infekcije, imunološki faktori i često neznani faktor (verovatno genetski, način ishrane, života, stres, pušenje, uslovi radne okoline). A, što je najvažnije napomenuti godine života, jer se odlaganjem rađanja i planiranjem trudnoće u kasnijem životnom dobu povećava se šansa za genetska oštećenja jajnika koja rezultuju manjim brojem jajnih ćelija i embrionima sa hromozomskim promenama tipa delecija, aneuploidija, poliploidija i kao takvi embrioni se ne mogu razvijati nakon transfera što značajno smanjuje procenat ostvarenih trudnoća, naročito u životnoj dobi posle 40-te godine - navodi dr Aleksandar. 

On naglašava da i mlađe pacijentkinje mogu imati benigne tumore na jajnicima tipa funkcionalnih cista, endometriodnih cista, dermoidnih cista i ređe malignih tumoroznih formacija. 

- Pacijentkinja Natalija Mareš je imala cističnu tumoroznu formaciju na jednom jajniku, a na drugom policistične jajnike. Cistična formacija se odstranila laparoskopski i uradio sam kompletnu rekonstrukciju preostalog tkiva jajnika sa strane tumora i driling suprotnog policističnog jajnika. Jajnici su sačuvani zajedno sa reproduktivnom rezervom i moći će ostvariti dalje još trudnoća - rekao nam je doktor. 

Začepljeni jajovodi sve češći uzrok neplodnosti u našoj zemlji, javlja se kod 40 odsto žena, te pored policistični jajnika i jedan od glavnih problema za ulazak parova u procese vantelesne oplodnje. I to sve mlađih, nažalost. 

Ukoliko imate priču koju želite da podelite sa nama pišite nam na redakcija@najzena.rs

Komentari (1)
Loading
Tamara
26.08.2021 22:25

Žena hrabrost! 🙇‍♀️