"Svaki odnos sa muškarcem je za mene JAKO BOLAN": Britanka je pokrenula važnu temu sa kojom bi svaka žena trebalo da se pozabavi

Vesti 26.08.2021 16:00 0

Postoje žene kojima je svaki odnos neprijatan. Stide se bola koji im oduzima se*sualno zadovoljstvo i čak ograničava njihovo svakodnevno funkcionisanje. O tome govori Džilan Kurie, koja je stvorila siguran prostor za žene koje se suočavaju sa genitalnim bolom

"Svaki odnos sa muškarcem je za mene JAKO BOLAN": Britanka je pokrenula važnu temu sa kojom bi svaka žena trebalo da se pozabavi

Shutterstock

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Sexual Medicine" otkrilo je da 30 odsto. žena osećaju bol tokom vaginalnog odnosa . Suvoća vagine može biti uzrok nelagode. Javlja se u određeno vreme menstrualnog ciklusa i takođe je jedan od mogućih neželjenih efekata nekih lekova, uključujući hormonsku kontracepciju. Možete to sprečiti korišćenjem odgovarajućeg maziva, promenom položaja ili čak i dužom predigrom. Međutim, kada su u pitanju jaki bolovi, pozadina je obično potpuno drugačija. Često je uzrokovan mentalnim naprezanjem, a u nekim slučajevima ukazuje na infekcije, hormonalne poremećaje ili bolesti.

Iako nekima ovo može biti privremena neugodnost, postoje neke žene koje ne poznaju bezbolan se*s. Među njima je i Britanka Džilan Kurie, koja je svoja iskustva javno podelila. Godinama nije uživala u se*su .

- Kada pokušavam da imam se*s, vagina mi se kida (vulvovaginalni bol se javlja svakodnevno). Suze mi kreću  samo od dodira stidnih usana. Boli me kada pokušavam da se operem, kada se brišem nakon male nužde, pa čak i pri svakodnevnom nošenju donjeg veša. Ideja da me neko dodirne plaši me - piše Džilan svom najnovijem postu na Instagramu. Njen bol ne dolazi samo od odnosa.

 

 

Objasnila je da je isključena iz skleroze vulvarnog lišaja za koju je sumnjala na osnovu njenih simptoma. Lekari su istakli da njen bol može biti uzrokovan autoimunom bolešću, specifičnom alergijom ili mentalnim poremećajem.

- Rečeno mi je da je sve u vezi sa anksioznošću ili stresom i da isprobam psihose*sualnu terapiju. Iako mi može koristiti, moj bol je i dalje vrlo stvaran i fizički - iskreno kaže u jednom od svojih postova. Još uvek nije dobila pravu dijagnozu.

Ova 27-godišnja Britanka poslednji put je imala redovan odnos pre 7 godina. Njeno stanje je strahovito i, iznad svega, izaziva ogroman bol koji je ograničava. Osim toga, njeni bivši partneri nisu se bavili se*sualnom aktivnošću, između ostalog, i zbog zabrinutosti oko svršavanja.

- Prošlo je mnogo vremena od kada je sve počelo i uticalo je na moj život na više načina nego što mogu zamisliti. Odnosi, aktivnosti i moj libido su narušeni - kaže ona.

- Ne osećam se se*si, osećam se nevoljeno i neželjeno [...]. Osećam da ću izneveriti svakog budućeg partnera. Morali bi da budu neverovatno razumni za moje stanje - napisala je nesrećna devojka.

Uprkos Džilaninim lošim iskustvima, ona je od svojih problema napravila oružje. Otkad je počela javno da govori o svojim iskustvima, krenula je u misiju stvaranja sigurnog prostora za žene koje takođe traže uzrok bolova u genitalnom području. Govori o vašim emocijama i simptomima, ali i povećava svest o drugim vaginalnim bolestima. Naglašava da ne treba potcjenjivati bol - iz bilo kojeg razloga, to bi nas trebalo alarmirati .

 

 

 

Komentari (0)
Loading