Katja se oprostila od svojih prijatelja u Poljskoj i otišla u RAT: U Ukrajinu se vraćaju i ŽENE, ona je napustila svoj fakultet i KRENULA u odbranu OTADŽBINE

K.Ć Vesti 02.03.2022 11:19 3

- Sada pristajem na bilo šta, da oni samo više pomognu - kaže mi Katja u poruci. Ona je 34-godišnja Ukrajinka koja je bila u Poljskoj kada je izbio rat. Bez oklevanja, donela je odluku da će pomoći. Bila je subota, njen rođendan. Katja studira medicinu i, kako kaže njena drugarica sa fakulteta, heroina je. - Ne poznajem drugu devojku tako hrabru - kaže gospođa Sibila plačući

Katja se oprostila od svojih prijatelja u Poljskoj i otišla u RAT: U Ukrajinu se vraćaju i ŽENE, ona je napustila svoj fakultet i KRENULA u odbranu OTADŽBINE

Shutterstock

Gospođa Sibila je pisala Onetu jer je želela da svi znaju o njenoj drugarici sa fakulteta koja je pravi heroj. Poznaje Katju dve godine, žive zajedno u Osvecimu. Čim je Rusija napala Ukrajinu, Katja je odlučila da se vrati u Ukrajinu i pomogne koliko može.

- U subotu u 7 sati smo se sastali da se pozdravimo. Bilo je teško... - plače gospođa Sibila. Ali onda dodaje određenim tonom:

- Čim se Katja vrati, napravićemo joj veliku zabavu. Nadam se da će se to dogoditi što pre – dodaje. Priznaje da je Katja bila uznemirena, ali izuzetno sigurna da je potrebna u svojoj domovini i da se mora vratiti. Njeni prijatelji u Poljskoj su joj brzo prikupili 14.000. zlote (oko 3.000 evra).

Katja je rekla da će novac donirati Hrišćanskoj službi spasavanja, sa kojom sada pomaže ljudima u Ukrajini.

- Zamolili smo je da ostavi nešto za sebe. Biće korisno, na primer, kada nam se vratite. Ali to je Katja. Nedavno se iz studentskog doma preselila u stan. Pokušala je da sredi da se vrati u studentski dom, kako bi Ukrajinci živeli u stanu - priča njena prijateljica.

Gospođa Sibila ovako opisuje Katju: - Dala bi poslednju košulju, poslednju krišku hleba. Uvek nasmejana, vesela. Vrlo religiozna – dodaje ona.

"Bog radi tiho, i ja tako želim"

Katja je dala saglasnost da se priča objavi. Ranije nije htela i uvek je govorila kako "Bog radi tiho, i ja tako želim", ali nakon što je stigla u Ukrajinu, promenila je mišljenje. Ona želi da Poljaci znaju da je njenim sunarodnicima potrebna pomoć. Poslala je snimak kako su apoteke puste.

- I ja sam želela da drugi znaju za nju, jer to takođe pokazuje da se u Ukrajinu ne vraćaju samo muškarci da se bore. Žene takođe spasavaju svoju zemlju. Nikakvim rečima se ne može izraziti šta oni čine za svoju zemlju, ali i za nas, Poljake - kaže.

Katja je dotakla ne samo gospođu Sibilu, koja je bolničar. Na poslu je rekla prijateljima o Katijinoj odluci. Kasnije je dobila poruku od prijatelja.

- Reci tvojoj prijateljici da joj se divim i da stalno mislim na nju. Pomogla mi da preispitam svoje prioritete u životu. Hvala joj.

Katja, kao i drugi građani Ukrajine, rizikuju svoje živote jer je Rusija napala njihovu zemlju 24. februara. Danas je šesti dan rata i, ujedno, otpor Ukrajinaca. 

 

 

Komentari (3)
Loading
Rade
04.03.2022 10:27

Sta, ovo treba da kao bude prica za divljenje. Staviti sliku nasminkane zene vojnika uz pricu da ide u rat treba da bude senzacija? Obican eebil

SONJA
09.03.2022 19:00

A uz to je stigla i da se nasminka. Dajte manite nas ove jevtine propagande.

Bane
01.07.2022 15:33

jeftina zapadna propaganda za "paljenje" muškaraca. dovoljno sam mator da se setim '91 i nekog sleta HVO na nekom stadionu i par super manekenki u uniformama. puno godina kasnije smo saznali da su manekenke..... ratna propagada.