Irena je DECU švercovala u MRTVAČKIM VREĆAMA: Ruke i noge su joj polomili, a pred SMRT je i dalje osećala KRIVICU!

Vesti 15.07.2022 13:55 1

Irena Sendler (1910–2008), bila je Poljakinja koja je iz Varšavskog geta u Drugom svetskom ratu spasila oko 2.500 jevrejske dece

Irena je DECU  švercovala u MRTVAČKIM VREĆAMA: Ruke i noge su joj polomili, a pred SMRT je i dalje osećala KRIVICU!

Profimedia

Umrla je 12. maja 2008. godine. Poznata je i pod pseudonimom Jolanta, a inače je bila socijalna radnica, koja se protivila diskriminaciji Jevreja.

Kao medicinska sestra prkosila je nacistima, a 2500 jevrejske dece, spasila je tako što ih je krijumčarila u mrtvačkim vrećama, vrećama za smeće ili u kutijama za alat, odvajajući ih od roditelja i odvodeći na sigurna mesta gde je pronalazila sigurne porodice koje su bile spremne da ih zaštite.

Neverovatna je činjenica da se za njena herojstav nije znalo decenijama nakon Drugog svetskog rata. Sendlerova je sebi osigurala legalnu propusnicu u geto, a izradila je na hiljade lažnih dokumenata za krijumčarenu djecu i davala im lažni identitet.

Ime svakog deteta je bežila, kao i njihov lažni identitet, a popis s imenima od 2.500 dece je stavila u teglu koju je zakopala pod jedno drvo, nadajući se da će jednog dana nakon rata neko taj popis pronaći i spojiti tu decu sa svojim pravim roditeljima i upoznati ih s njihovom prošlošću.

Kada su saznali za njene aktivnosti, nacisti su je zatvorili i mučili, polomili su joj i ruke i noge, a zatim ostavili u šumi. Uprkos svemu ona je odbila da otkrije svoje saradnike  i identitet bilo kojeg deteta.Pre toga, nacisti su već zalepili plakate na kojima je pisalo da je Irena pogubljena.

Pukim slučajem je preživela i nakon rata je iskopala teglice u koje je spremala papiriće sa podacima o svakom spasenom detetu kako bi pronašla njihove roditelje, ali većina ih je već bila pogubljena u koncentracionom logoru Treblinka.

Odlikovana je najvišim poljskim odlikovanjem i proglašena za nacionalnog heroja, a proglašena je i počasnim građaninom Izraela.

Pred smrt je izjavila: ”I dalje se osećam krivom što nisam mogla učiniti više.”

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)
Loading
rada
25.03.2022 23:13

Slava joj i nek počiva u miru...jedan od razloga da živimo u miru na ovom trećem kamenu od Sunca.