Samohrane majke u Avganistanu su OČAJNE i bez pomoći: "Naoružani muškarci su došli po moju ŠESTOGODIŠNJU ćerku"

Vesti 09.09.2021 12:25 0

Život žena u Avganistanu je oduvek bio težak, a samohrane majke bile su prepuštene ulici i u bedi odgajale svoju decu. Danas kada je zemlja pod kontrolom Talibana, za žene je nestalo i ono malo prava za šta su se izborile tokom poslednjih godina

Samohrane majke u Avganistanu su OČAJNE i bez pomoći: "Naoružani muškarci su došli po moju ŠESTOGODIŠNJU ćerku"

Tanjug/Ap

To je bilo 14 avgusta, samo posle jednog dana, nakon što su osvojili grad  Mazar-i-Šarif, muškarac naoružan do zuba je došao po šestogodišnju Rajhaninu ćerku.

Njenog supruga su 2020. godine Talibani ubili, a Rajhana je od tada sama sa svojom maloletnom ćerkom. U Avganistanu mogu da vam oduzmu dete ako nemate dovoljno sredstava za život, ali ova hrabra žena se izborila za starateljstvom nad detetom jer je bila finansijski stabilna.

Sada, kada je njen grad u rukama Talibana, Rajana je sama.

-Nakon pada Mazara-i-Šarifa moj dever je došao u kuću mog oca, gde sam živela, a talibanski borci su zahtevali da im dam ćerku - rekla je Rajana za Gardijan.

Taj dan kada su zakucali Talibani na njena vrata, ona i njena ćerka su imale mnogo sreće, jer u tom trenutku nisu bile kod kuće. Kasnije, kada je čula da su je tražili, ona se spakovala i uputila se pravo u Kabul.

-Hteli su da odvedu moju ćerku od mene - rekla je.

-Sakrili smo se u vrećama brašna u zadnjem delu kamiona i kada nas je vozač pronašao, molili smo ga da nas odvede u Kabul - dodala je.

Kada je stigla u prestonicu, žena je u ambasadi tražiila pomoć i uspela je. Njena sestra koja živi u Velikoj Britaniji, uspela je da ih odvede na sigurno, a danas žive u Mančesteru.

-Uspela sam da napustim Avganistan nakon velikih muka. Toliko sam srećna što je moja ćerka samnom, rekla je Rajana i zahvalila se vladi Velike Britanije.

Život samohranih majki u Avganistanu je uvek bio povezan sa stigmom, siromaštvom i marginalizacijom. Sada, kada je zemlja pod kontrolom talibana, nestalo je ono malo zaštite koju su imale i njihova situacija je sve teža.

Jalda, 28-godišnja samohrana majka troje dece krije se u Kabulu dok njen bivši muž traži decu.

-Moj bivši muž je član talibanskog pokreta i pokušava da mi oduzme decu, ispričala je Jalda.

- Stalno se motri na kuću mog oca. Stalno ih maltretiraju, traže mene i moju decu, rekla je Jalda.

Ona je rekla da je godinama unazad bila maltretirana od strane muža.

-Moj otac je, kada sam imala 14 godina, ugovorio brak. Ništa nisam znala o braku, bila sam dete, rekla je ona.

Za kratko vreme posle venčanja je Jalda ostala u drugom stanju. Njen suprug je bio pripadnik Tabilana, a brak im je bio pun zlostavljanja i maltretiranja. To nije bio život.

-Nije dozvoljavao da naša ćerka ide u školu. Tukao me je kajišem kada sam insistirala da ide u školu. Moje telo je pokriveno tragovima nasilja, rekla je Jalda.

Godine 2014., Jalda je odlučila da je dosta.

-Jedne zimske noći, kada je moj muž bio sa talibanima uzela sam decu i pobegla sam. Bilo je veoma mračno i hladno ali sam uspela da pobegnem zahvaljujući pomoći naših komšija. Pobeggla sam u Kabul, dodala je.

Jalda je otišla u Pakistan, ali se vratila u Avganistan kada su avganistanske snage bezbednosti njenog muža uhapisle i zatvorile.

Kada se vratila dobila je starateljstvo nad decom, ali sada su Talibani opet an vlasti i ona je preplašena šta će se dogoditi.

Još uvek se krije, nada se da će joj biti odobrena viza za SAD ali nije sigurna kako će moći da ode.

-Toliko toga sam pretrpela zbog njih od 2014. Pretrpela sam mnogo bola zbog njih, bila sam im i otac i majka. Nikada ih neću napustiti, ali treba mi pomoć da ih zadržim uz sebe, rekla je Jalda.

Komentari (0)
Loading