Odsekao joj je glavu jer nije htela da se UDA za njega: Sada žene iz CELOG SVETA traže promenu pravnog sistema u ovoj državi

K.Ć. Vesti 13.04.2022 23:00 0

Nasilje nad ženama je godinama bila zanemarena tema u Pakistanu, ali to nije slučaj sa Nur Mukadamom

Odsekao joj je glavu jer nije htela da se UDA za njega: Sada žene iz CELOG SVETA traže promenu pravnog sistema u ovoj državi

Profimedia

Protesti u znak sećanja na Nur Mukadama održavaju se u Islamabadu, ali i u Dablinu, Los Anđelesu, Njujorku, Londonu i Torontu. Žene se nadaju da će ova smrt pomoći u borbi protiv nekažnjenog ubijanja žena u Pakistanu i nasilja u porodici.

Nur Mukadam, 27, ubijena je 20. jula 2021. Njeno tijelo pronađeno je u luksuznom naselju u predgrađu Islamabada. Glava je odsečena od torza, prethodno je žena mučena. Osumnjičeni za izvršenje jezivog zločina je njen poznanik - Zahir Džafer, 30-godišnjak iz uticajne porodice pakistanskih preduzetnika, sa dvojnim pakistanskim i američkim državljanstvom. Prema rečima prijatelja osumnjičenog, Nur Mukadam je odbila da se uda za Džafera, ali motiv zločina nije zvanično poznat.

Odsekao joj je glavu jer nije htela da se UDA za njega: Sada žene iz CELOG SVETA traže promenu pravnog sistema u ovoj državi

Profimedia

 

Džafer je uhapšen na mestu zločina i optužen za ubistvo sa predumišljajem. Njegov advokat Ansar Navaz Mirza rekao je da njegov klijent "zaslužuje pravično suđenje". 

Nasilje u porodici u Pakistanu sa državnom dozvolom

Smrt Mukadama ima šansu da nešto promeni, jer se desila među elitom. Na ubistva anonimnih žena na selu niko ne obraća pažnju, a nasilje u braku se često smatra kulturološkom normom i uopšte se ne prijavljuje policiji. Oko 28 odsto. žene od 15 do 49 godina doživele su fizičko nasilje – takve zvanične podatke navodi pakistansko Ministarstvo za ljudska prava, pozivajući se na demografska i zdravstvena istraživanja od 2017-2018.

Aktivisti ponovo pozivaju parlament da donese zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji bi rizikovao novčanu ili zatvorsku kaznu za zlostavljanje žena, dece ili ugroženih ljudi. 

Savet je poznat po svom stavu o nasilju, a 2016. je predložio sopstveni zakon kojim se muškarcima dozvoljava da „lako tuku svoje žene”. Aktivistkinje za prava žena strahuju da će konzervativni savet blokirati predlog zakona.

Od 2019. godine do danas, na hiljade ubistava iz časti dešavalo se godišnje u Pakistanu.

Nur Mukadam je rođen u Jordanu. Njen otac, Šaukhat Mukadam, je ugledni pakistanski diplomata. Nur je bila talentovana i obrazovana, pripadala je pakistanskoj eliti i osećala se sigurno među njima. Njena starija sestra, Sara Mukadam, opisala je Nur kao "prelepu osobu koja je želela da promeni svet (...). Njena posvećenost će promeniti svet, a žene će se boriti za svoja prava zbog Nur. Nedostajaće nam" - dodala je Sara Mukadam.

Žene i danas protestuju u nadi da će promeniti zakon.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading