Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA "druženja" sa prijateljicama

Vesti 12.07.2022 17:15 0

Bilo je to 1834. U Engleskoj je homoseksualizam bio zabranjen, dok su En Lister i En Voker klečale i molile se ispred oltara crkve Sv. Crkva Trojice u Jorku

Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA "druženja" sa prijateljicama

Printscreen/Youtube

Pre toga su razmenile prstenje, obećali međusobnu ljubav, čak su se i pričestili. U njihovim očima, brak je bio sklopljen. To što ga sveštenik nije blagoslovio nije im smetalo.

Dnevnici En Lister kada su pročitani, trebalo je odmah da budu spaljeni

Jedne noći 1890. Džon Lister i Artur Barel su konačno postigli ono na čemu su dugo radili. Svaki slobodan trenutak posvetili su misterioznim knjigama koje je Džon nasledio sa Šibden Holom, prelepom kućom izgrađenom 1420. godine u blizini Halifaksa. Dvadeset šest knjiga pod nazivom „Dnevnici gospođice Lister“ sadržalo je ceo život bivše vlasnice En. U njima je opisivala ne samo svoja putovanja, već i svoj društveni život i posao.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shibden Hall (@shibdenhall)

Kada je Džon Lister došao u posed dnevnika, oni su odmah privukli njegovu pažnju. Kako je izračunato, otprilike jedna šestina njihovog sadržaja bila je napisana šifrom. Pojedinačni znakovi engleskog alfabeta pretvoreni su u brojeve, zamišljene simbole i grčka slova. Čovek je bio toliko zaintrigiran i radoznao šta je njegova rođaka htela da sakrije da se ona nije usudila da o tome direktno piše, pa je po svaku cenu odlučio da sazna, provali šifru i čita njene dnevnike. U ovom neobičnom poslu pomogao mu je njegov prijatelj Artur Barel, antikvar i učitelj.

Kada su konačno dešifrovali i pročitali Enine dnevnike, oboje su bili šokirani. Žena je, između ostalog, opisala vaše homoseksualne veze sa brojnim prijateljicama. Pošto joj se činilo da su njene tajne sigurne i da ih niko ne može pročitati, otvoreno je pisala svoj život bez ikakve cenzure. Burel je bio toliko šokiran ovim da je želeo da Džon spali sve dnevnike. Na sreću, Lister je imao drugačije mišljenje o ovom pitanju. Umesto da ih odmah baci u vatru, sakrio ih je u Šibden holu, u malu prostoriju iza lamperije, gde su ostali do njegove smrti 1933. godine, a potom su predati biblioteci u Halifaksu. Burel, 80, koji je tada još uvek bio živ, osećao se obaveznim da podeli šifre kako bi se mogao ponovo pročitati. Onda su knjige cenzurisane i sve su uklonjene.

Može se reći da su dnevnici Lister 1982. godine ponovo otkriveni, tada 52-godišnja Helena Vhitbread, učiteljica koja je diplomirala istoriju. U biblioteci Halifaksa prvi put se susrela sa njima. U jednoj od prostorija bile su izložene pojedinačne stranice Listerovog dnevnika. Helena je bila fascinirana i odlučna da otkrije Eninu tajnu. Biblioteka joj je dala šifre koje su joj omogućile čitanje Listerovih dnevnika. Helena je krenula na posao. Zahvaljujući njenim naporima, pušteni su 1988. godine.

Džentlmen Džek, prva britanska lezbejka

U dnevnicima od više od pet miliona reči, En je opisala ceo svoj život. Praktično ništa nije izostavljeno. Stranice požuteliog dnevnika uključuju, između ostalog opis političke situacije u Pruskoj, prikaz dana kada je sekla nokte, ali i opis njenih romantičnih odnosa i seksualnih iskustava sa ženama. Pisala je bukvalno o svemu: o vremenu, kada se probudila, koliko je spavala, kome je pisala i ko joj je pisao, šta je jela i da li joj se dopada. Njeni dnevnici bili su njen istinski poverenik sa kojim je delila svoj svakodnevni život.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shibden Hall (@shibdenhall)

Teško je naći drugu ženu koja je u devetnaestom veku mogla da uživa u slobodi koju je imala Lister. Ono što ju je odlikovalo nije samo visoka svest o sopstvenim seksualnim preferencijama, već pre svega činjenica da se nije plašila da pokaže svoju seksualnu orijentaciju. Ne samo da to nije krila, odbacujući standardni put kojim su žene u 19. veku mogle da idu, već je poslala snažne signale društvu, svidelo se to nekome ili ne da je to ono što jeste.

Društveni status tih godina pokazivala je odeća, koja je bila važna odrednica identiteta. U međuvremenu, Lister je nosila samo crno, svesno preuzimajući muški izgled. Zbog toga su ih zvali džentlmen Džek. Ljudi su se navikli da je drugačija, a ona je napisala da „uglavnom svi primećuju koliko ličim na muškarca“.

Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA

Printscreen/Youtube

 

Lister je odbacila sve kulturne norme, ne samo one koje se tiču odeće. Sama je upravljala svojom imovinom i čak je pokušavala da posluje. Osnovala je dva rudnika, upravljala kamenolomom i otvorila hotel.

„Nikada me niko od njih nije odbio“

U svojim dnevnicima, Lister je bila izuzetno iskrena. Pišući ih šifrom, osećala se sigurno i otvoreno opisala svoja sledeća ljubavna osvajanja, koga je i kada zavela. Takođe je otkrila i pojedinačne seksualne odnose i čak zabeležila broj orgazama. Svoje pojedinačne ljubavnike procenjivala je prema strogoj skali: neke je hvalila zbog njihove sposobnosti da pričine zadovoljstvo, dok je druge napisala da su ... "suvi kao strugotine"!

Iako En sebe nije otvoreno nazivala lezbejkom, njeni memoari su jasno dali do znanja da je direktno izrazila svoju seksualnost. Kako tvrdi biograf Lister, što je takođe važno i izuzetno, En se nije osećala krivom, nije mrzela sebe zbog toga kakva jeste. Nije dozvolila da je sputavaju njen pol i orijentacija. Živela je kako je htela – smelo!

Rođena 1791. godine, En Lister je bila prava zavodnica. Savladala je Ars amandi do te mere da se 1816. godine, dakle sa 25 godina, u svom dnevniku hvalila da su je devojke oduvek volele i da niko nikada je nije odbio. Listerov biograf Anđela Štajdel rekla je da nikada nije imala problema da pronađe ljubavnika jer je ona oduvek bila život zabave: smela, duhovita i dobro obrazovana. U tome je pomoglo ne samo školsko obrazovanje, već i njeno samoodricanje u sticanju znanja. Sama je naučila grčki, francuski, algebru, filozofiju, matematiku, geologiju i astronomiju! Zahvaljujući tome, mogla je da nađe zajednički jezik sa svima i sa njom je bilo moguće razgovarati o svemu.

Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA

Printscreen/Youtube

 

Većina njenih partnera je u početku bila zbunjena ne samo onim što se dešava između njih, već pre svega svojim osećanjima. En ih je zavela i zarobila. Koliko su možda čuli za homoseksualne odnose između muškaraca, za njih su analogni odnosi između žena bili prava terra incognita.

U međuvremenu, En je tačno znala šta želi. Inače, imala je visoko samopoštovanje i osećala je da ima pravo da voli. Kao što je napisala 1832: „Želim samo jednu stvar, jednu stvar od koje zavisi moja sreća. Nisam rođena da živim sama. Mogu biti srećna ako volim i budem voljena.“ Međutim, Enin pristup svakoj njenoj vezi nije bio samo romantičan već i proračunat. Sanjala je o bogatstvu, pa je svaka njena sledeća ljubavnica dolazila iz bogatog doma. Ulaskom u novu vezu, morala je i da poboljša sopstveni društveni i materijalni status.

Eliza Raine. Vatrena romansa na poslednjem spratu internata

Kao dete, En je bila tipičan dečak. Njena majka, koja nije mogla da se pomiri sa tim, odustala je i poslala je u internat sa sedam godina. Ovo je prvi put da se nastavnici bave ovakvim slučajem. Nisu imali pojma kako da se nose sa En, a plašili su se i da će druge devojke slediti njen primer. Za svaki slučaj, dodeljena joj je spavaća soba u potkrovlju da je izoluje od ostalih učenika. Sa njom je živela 15-godišnja Eliza Rejn. Devojka je bila kao i En. Strastvena romansa izbila je učiteljicama pred nosom na poslednjem spratu internata.

Kao što je Lister kasnije napisala, Eliza Raine je bila najlepša devojka koju je ikada videla. Svaki erotski susret između njih je u svom dnevniku obeležila latinskom rečju „feliks“. Ova veza, međutim, nije izdržala test vremena. En je raskinula sa Elizom, što ju je dovelo u duboku depresiju. Napuštena devojka joj je u pismu napisala da ni sama ne zna kakav joj je bol nanela, nadajući se da će joj to omekšati srce i da će se bivša devojka predomisliti. Nikada više nisu bili zajedno, a Rejn je završila u azilu gde je provela ostatak života.

Marijana Belkomb. Bile su ljubavnice dve decenije

Lister je imala najdužu vezu sa Marijanom Belkomb, ćerkom lokalnog lekara, koju je upoznala na jednoj zabavi 1813. Bile su ljubavnice bez prekida dvadeset godina, čak i kada se Marijana udala. Iako je bila ljubav njenog života, njihov odnos je bio prilično turbulentan. U početku se 21-godišnja Marijana mučila, ne osećajući se baš sigurno u vezi sa ženom, pa je tu vezu s vremena na vreme prekidala. Nije baš razumela šta se dešava između njih. Čak je počela strastveno da proučava knjige o anatomiji kako bi tamo pronašla bilo kakav odgovor i otkrila odakle su njena osećanja.

Tokom godina, En i Marijana su se stalno posećivale, putujući između Jorka i Halifaksa, prelazeći više od 60 km u oba smera. Kada nisu mogle da se vide, dopisivale su se. Čak su i tajno razmenili prstenje, simbolizujući njihovu ljubav i odanost. En, međutim, nije bilo dovoljno. Trudila se da ima sve što supružnik može imati u tradicionalnoj vezi. Želela je da živi sa Marijanom, ali je 1815. njena voljena odlučila da se uda za bogatog udovca Čarlsa Lotona. En je prisustvovala ceremoniji i sa bolom posmatrala kako se njena ljubavnica zavetuje na "ljubav i odanost" nekom drugom. Kao da to nije bilo dovoljno, otišla je na medeni mesec sa mladencima. Po povratku kući, iskalila je bes tako što je u svom dnevniku brak nazvala legalnom prostitucijom. 

Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA

Printscreen/Youtube

 

En je morala da se oporavi, pa je upala u vrtlog romantike. Među njenim ljubavnicima bila je čak ... Marijanina starija sestra! Ipak, osećanja za Belkomb su bila izuzetno jaka sve ovo vreme. Kada su se posle godinu dana razdvojenosti ponovo srele u kući Marijaninih roditelja, ona ju je pozvala u svoju spavaću sobu. Njihova romansa je ponovo rasplamsala i nastavila se tokom godina koje su usledile. Uprkos mnogim tajnim sastancima i razmenama pisama, En ju je izdala. Međutim, tokom sledećeg sastanka Marijana ju je zamolila da joj bude verna i da se smatra udatom ženom.

Do preokreta u njihovoj vezi došlo je u septembru 1823, kada je Marijana bila u poseti En. Uzbuđena, En se radovala poseti. Čak je pribegla romantičnom gestu. Marijana opremljena vodom i hranom, izašla je iz kuće i, šetajući ritovima po kiši, prepešačila 16 km da vidi voljenu. Kada je izdaleka ugledala svoju dragu, pritrčala je ka njoj i uskočila u kočiju. Probuđena iz sna, Marijana je bila šokirana. U sredini vozila su bile i njena sestra, sobarica i još jedan putnik. Lister ju je dovela u nezgodan položaj. O njima se već šuškalo, a ovaj bizaran incident mogao bi ih samo pogoršati.

Od tada njihov odnos više nikada nije bio isti. Marijana nije bila hrabra kao En. Jednom, dok su zajedno ležale u krevetu, priznala joj je da se stidi što je u njenom društvu zbog svoje odeće tako tipične za muškarce. Ovo priznanje je toliko razbesnelo En da su joj se suze potekle niz obraze.

Na kraju, ova veza se završila.

Našla je ljubav u Parizu. Bila je strastvena za... putovanjem.

Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA

Printscreen/Youtube

 

En Lister je lečila svoje slomljeno srce u Parizu. Ovaj grad ljubavi za nju je bio pravo igralište. Kada ju je jedna od Francuskinja poljubila u obraze, demonstrirajući pariski običaj, En je pritisnula svoje usne na njene, govoreći: „A ovako mi to radimo u Jorkširu“. Bila je 1824. En je odsela na Vandomskom trgu broj 24. U Parizu je nameravala da nauči jezik, da malo upije francusku kulturu, ali i da upozna bogatu ženu koja bi mogla da zameni njenu Marijanu.

Njena pariska ljubavnica bila je udovica Marija Barlou sa Gernzi. Lister je opisala šta im je zajedničko:

"Poljubila sam je i pritisnula je na kolena dok me potpuno nije obuzela strast. Noge su mi se tresle. Dah i sve ostalo joj je govorilo o čemu se radi. Pokušala sam da joj se nežno provučem pod suknju, ali me je zaustavila. "

En je provela osam meseci u Parizu. Za to vreme, njena romansa sa Mari je cvetala. Ali kada je došlo vreme da se vrati u Englesku bez razmišljanja, napustila je francusku prestonicu i vratila se u Jorkšir.

Poseta Francuskoj, uprkos činjenici da nije probudila ljubav prema Mariji, naterala ju je da se zaljubi u putovanja i povećala apetit za još. Tokom narednih godina posetila je preko desetak zemalja. Kada je njen ujak Džejms umro 1826. godine, nasledila je Šibden Hol.

Dodatni prihodi koje je stekla od ove imovine omogućili su joj da finansira naredna putovanja sa svojim brojnim prijateljima. En je obišla praktično celu Evropu, ali i druge destinacije. Popela se na planine i čak se popela na Vinjemale, najviši vrh francuskih Pirineja, i Monte Perdido, treći najviši vrh u lancu.

En Lister pravi gnezdo

Godine 1832, u dobi od 41 godine, En se vratila u Šibden Hol. Kuća je pripadala Listerima više od 200 godina. Bilo je hladno i mračno – tipična srednjovekovna građevina. En je odlučila da je modernizuje jer je želela da tamo ostane duže. Bavila se i finansijama imovine i proširila rudnike uglja. Industrijska revolucija je izbila u 19. veku. Potražnja za ugljem je nastavila da raste, pa je En odlučila da to iskoristi.

Šibden Hol je takođe podigla svoj društveni status. Listeri su pripadali sitnom, prilično ne baš imućnom plemstvu. Nova kuća joj je dala i ono što je očekivala od života - nove kontakte i pozive na elegantne žurke. Iako njena veza sa Šibdenom nije bila ljubav na prvi pogled, En se tamo posle nekog vremena osećala kao kod kuće, možda zahvaljujući svojoj komšinici En Voker.

En Voker, savršena ljubavnica. "Mlađa, poslušna, bogata"

Lister je imala određene kriterijume za svoju buduću partnerku. Voker je upoznala jednu od njih: bila je mlađa nego što je bila, ranjiva, poslušna i bogata. O njoj je 1832. napisala: "Mislim da bih se mogla zaljubiti u nju. Uverena sam da mi se već dovoljno sviđa. Možda će me usrećiti više od bilo koga od mojih bivših voljenih."

Rođena 1803. godine, En je bila stidljiva 29-godišnjakinja koja je živela u Vranovom gnezdu u Lajtklifu. Dve žene su se srele ranije, ali Lister je tada bila u dvadesetim godinama, a En, koja je bila devet godina mlađa od nje, još uvek je bila tinejdžerka. Kada su ih ponovo srele, En je odmah počela da zamišlja njihov zajednički život. En Voker je bila bogata, i to je napravilo razliku za vlasnicu Šibdena. Lister je imala hrabar plan da ujedini njihova imanja, uloži deo novca u svoj dom, a ostatak iskoristi za putovanja.

Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA

Printscreen/Youtube

 

Čini se da je ova veza u početku bila pomalo proračunata i ne baš strastvena, ali je njihova veza brzo prešla na viši nivo. Sastanci su se odvijali u maloj kolibi koju je Lister sagradila na svom imanju. Tamo je imala privatnost i znala je da je niko neće prekidati. Nekoliko nedelja nakon njihovog ponovnog viđenja, En je napisala u svojim memoarima da je gospođica Voker reagovala sa velikim entuzijazmom na njen napredak.

Listerove namere su bile maksimalno ozbiljne. Voker je želela da živi sa En, a posle samo dva meseca njihove veze rekla joj je šta želi i šta očekuje od ove veze. En je želela da se ona preseli u Šibden i da se njihova imanja spoje. Voker nije znala šta da misli o bilo čemu od ovoga. Zamolila je svoju ljubavnicu da joj da šest meseci da razmisli, ali posle tog vremena još uvek nije mogla da donese odluku. Iznervirana stavom , Lister je otišla u Pariz i Kopenhagen. Kada se vratila u Halifaks, srela se sa En, koja joj je priznala da je odbila ponudu za brak. Bio je to jasan znak da se konačno odlučila. Lister je brzo počela da sprovodi svoj plan u delo. Obe žene su počele menjajući svoje testamente. U slučaju da je jedna od njih umrla, druga je postala doživotni zakupac njene imovine.

En Lister je obavestila svoju užu porodicu o svojim planovima. Niko od njenih članova nije bio posebno iznenađen jer su dugo pratili njene veze. Važno je da su ih prihvatili, a En je osećala da podržavaju njen izbor.

Na Vaskrs 1834. godine u crkvi s Od Svete Trojice u Jorku Lister i Voker su se venčali. En je dobila zlatnu burmu, a En prsten od crnog oniksa koji je savršeno odgovarao načinu na koji ga je nosila. Čak su se pričestile i, iako njihov brak nije blagoslovio sveštenik, verovali su da je sklopljen. Na ovaj hram je 2018. godine okačena ploča duge u znak sećanja na ovaj događaj.

Ko je bila En Lister? Dnevnici prve BRITANSKE lezbejke su šokirali javnost, u njima je opisala DETALJNA

Printscreen/Youtube

 

Nakon braka, En i En su krenule na tromesečno putovanje tokom kojeg su posetile Švajcarsku i Francusku. Kada su se vratili, Voker se preselila u Šibden Hol. Čitav komšiluk je brujao od tračeva. Neko se čak i nerafinirano našalio objavivši u Lids Merkjuriju informaciju o venčanju En Voker sa kapetanom Tomom… Listerom.

Na kraju krajeva, u ovoj vezi nisu bile samo ruže. Dve žene su bile sasvim različite likove. En je upravljala imanjem, držala se čvrsto na zemlji, bavila se politikom, dok se En ponekad osećala usamljeno i zapušteno. Imala je napade tuge na granici depresije. Uspaničila se dok je gledala kako se njeno bogatstvo, potpuno iscrpljeno renoviranjem Šibdena.

Voker takođe nije bila sjajan saputnik. Tokom svog života, mnogo se žalila i na razne bolesti za koje je Lister tvrdila da su potpuno izmišljene. Nasuprot Eninom oklevanju da napusti svoju domovinu, žene su zajedno posetile mnoge zemlje, uklj. Rusija, gde su posetili Sankt Peterburg i Moskvu (prema Listeru najživopisniji grad koji je ikada videla). U Rusiji ih je zatekla oštra zima. Voker je molila da se vrate kući, ali njena voljena, umesto da pristane na njen zahtev, jednostavno im je kupila topliju odeću i naredila da idu na Ural. U Kutaisi su stigli u leto 1840. godine. Poslednji koji se pojavio u Aninom dnevniku bio je zapis od 11. avgusta 1840. u kome je opisala prelepe predele današnje Džordžije. Takođe je napomenula da je popila čaj u 20:25 i otišla u krevet u 21:30. Šest nedelja kasnije, bila je mrtva.

Veruje se da je 22. septembra 1840. En umrla od groznice izazvane ujedom insekata. Nežna En Voker je morala da preuzme stvari u svoje ruke. Naredila je da se balzamuje telo voljene kako bi je prevezla u Englesku. Trebalo joj je skoro osam meseci da otputuje nazad. Konačno, 29. aprila 1841. Lister je položena u Halifaksu. En se, po poslednjoj volji svog partnera, preselila u Šibden Hol.

Međutim, nije predugo uživala u kući u koju je uložila toliki novac. Neko vreme po povratku u Šibden posetili su je rođaci, sumnjajući da ima psihičke probleme. Došli su tamo sa doktorom i advokatom. Našli su je zbijenu sa dva napunjena pištolja pored nje. En Voker je odvedena u duševnu bolnicu, istu bolnicu u kojoj je Listerova prva ljubavnica, Eliza Rajn, boravila dugi niz godina. Voker se vratila u Šibden Hol 1845, a tri godine kasnije se vratila u svoju porodičnu kuću, gde je umrla 1854. Šibden Hol se potom vratila porodici Lister, a nakon Džonove smrti 1933, ostala je predata gradu. Godinu dana kasnije tu je osnovan muzej.

A sada je snimljena i HBO serija o njenom životu, pod nazivom "Džentmen Džek".

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading