Nikada nije dobila MENSTRUACIJU: Sa samo 15 godina je ušla u MENOPAUZU, a onda je otkrila JEZIVU istinu

K.Ć. Vesti 15.08.2022 13:23 0

Za nekoga u četrdesetim, to bi bilo neočekivano, pa je za tinejdžerku Ebi Lejn bio šokantan trenutak kada su lekari potvrdili da je ušla u preuranjenu menopauzu

Nikada nije dobila MENSTRUACIJU: Sa samo 15 godina je ušla u MENOPAUZU, a onda je otkrila JEZIVU istinu

Printscreen/Facebook

Sa samo 15 godina, menopauza nije bila nešto što je Ebi Lejn smatrala da bi joj se moglo dogoditi, pa je to bio razoran udarac kada su doktori otkrili da je počela prerano.

Nikada nije dobila menstruaciju, a onda su se pojavili klasični simptomi menopauze, valunzi i promene raspoloženja, sa samo 15 godina.

„Kada mi je postavljena dijagnoza, zaista sam se mučila da shvatim da sam neplodna u tako mladoj dobi“, rekla je Ebi.

„Očigledno sa 15 godina nisam planirala da imam decu uskoro, ali sam ih oduvek želela. Bila sam jedno od one dece koja su bila prilično majčinski nastrojena, tako da mislim da sam tada bila prilično depresivna znajući da neću biti u stanju da rodim. To me je učinilo da se osećam manje kao žena, iako je to smešno, i zapravo sam prošla kroz fazu nošenja ekstenzija i ženstvenih stvari da bih se osećala ženstvenije."

Saznanje da je bila neplodna u tako mladoj dobi ostavilo je Ebi iz Notingema da se bori, ali se sada pomirila sa tim.

Moja mama i moja sestra su normalno dobile menstruaciju, zbog čega sam delimično mislila da nešto nije u redu kada moja nije došla.

Dijagnoza joj je postavljena kada je imala samo 15 godina, ali su njeni simptomi počeli ranije od toga.

Ebi je rekla: "Kada sam bila tinejdžerka, videla sam da sve moje drugarice dobijaju menstruaciju, a moja nikada nije došla. Otišla sam kod doktora zbog toga, i rekli su mi da neke devojke ne dobijaju pre 16 ili 17 godina, tako da treba da sačekam. Zvuči pomalo bezobrazno, ali mislim da kada nešto nije u redu sa vašim telom, jednostavno znate, pa sam se vratila i zamolila ih da urade neke testove. Ispostavilo se da sam ušla u menopauzu."

Njene promene raspoloženja su u početku bile odbačene kao deo odrastanja - ali testovi su otkrili pravi problem.

"Moji jadni roditelji. Mora da su mislili da imaju stvarno problematično dete. Bila sam prilično stidljiva u školi, ali kod kuće sam stalno menjala raspoloženje, od jako srećne do tužne. Imala bih te ispade na njih, bilo je apsolutno strašno."

Doktor nikada nije dao Abi konkretan razlog zašto je tako rano ušla u menopauzu, jer nije imala porodičnu istoriju prerane menopauze.

"Moja mama i moja sestra su normalno dobile menstruaciju, zbog čega sam delimično mislila da nešto nije u redu kada moja nije došla. Pošto nikad nisam dobila menstruaciju, doktori su uradili još nekoliko testova i otkrili da imam samo jedan jajnik i da jedan ne proizvodi estrogen. Onda sam dobila nekoliko različitih kontraceptivnih pilula, a onda na kraju i HRT, koji još uvek uzimam", rekla je ona.

Većina žena prolazi kroz menopauzu, koja se definiše kao prestanak menstruaciju, u 50-im godinama, ali veliki broj to doživljava ranije.

Pojavljuje se kada jajnici prestanu da oslobađaju jajašca svakog meseca. Pošto folikul - kesa u jajniku u kojoj se razvija nezrelo jaje - takođe proizvodi estrogen, nivoi ovog hormona takođe opadaju.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading