Dokle VIŠE? Vlasti nisu dozvolile ni POŠTENU SAHRANU ubijene Mahše Amini, neredi u Iranu ne jenjavaju

K.Ć. Vesti 02.11.2022 20:45 0

Iran. Policija je otvorila vatru na ožalošćene koji su došli grob Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koju su lokalni službenici za moral pretukli na smrt

Dokle VIŠE? Vlasti nisu dozvolile ni POŠTENU SAHRANU ubijene Mahše Amini, neredi u Iranu ne jenjavaju

Profimedia

Hidžab mlade žene navodno „nije dovoljno pokrivao njenu kosu“. Još jedan sukob sa službama dogodio se na groblju.

Oštre patrone i suzavac. Iranska policija prekinula je sahranu

Iranska policija je otvorila vatru na one koji su došli grob Mahse Amini. Incident se dogodio u Saghezu, njenom rodnom gradu na zapadu zemlje. Hiljade ožalošćenih okupilo se oko mesta sahrane devojke - u lokalnoj kulturi to se tradicionalno čini 40 dana nakon smrti.

Mahsina smrt se tumači ne samo kao pojedinačna tragedija, već i kao simbol brutalnosti iranskih moralnih zvaničnika i konzervativnog režima. 

"Iranci već 40 dana organizuju svakodnevne proteste protiv Islamske Republike", napisao je na Tviteru novinar Bi-Bi-Sija Šajan Sardarizadeh.

"Danas je došlo do jednog od najvećih nereda protiv režima u Iranu i još uvek sam iznenađen koliko je malo izveštavanja o tome u zapadnim medijima", rekao je Sardarizadeh.

"Smrt diktatoru"

Svedoci događaja u Saghezu opisali šta se dogodilo na sahrani. Video snimci koji se dele putem društvenih mreža prikazuju gomile hiljada Iranaca kako hodaju i izbegavaju blokade puteva da bi stigli do groblja.

U pozadini se čuje, između ostalog povici "Žena, život, sloboda" i "Smrt diktatoru" - slogani koji se vrlo često pojavljuju tokom aktuelnih protesta. Nije poznato da li su bili prisutni rođaci preminulog.

Prema izvorima Bi-Bi-Sija, iranski obaveštajci su trebali da izvrše pritisak na oca Mahse Amini da ga nateraju da zvanično izjavi da je njena porodica odustala od tradicionalne ceremonije - postojao je strah od nereda. Zabrinutost službi pokazala se ispravnom.

"Uprkos pritisku vlasti na porodicu da otkaže ceremoniju, hiljade ljudi se okupljaju na groblju, uzvikujući: 'Kurdistan će biti fašističko groblje', 'Žene, život, sloboda'", opisao je jedan od stranih dopisnika Bi-Bi-Sija u gornjem tekstu. pošta.

Čak i tinejdžeri protestuju u Iranu. "Želimo normalan život"

Izveštaje o sukobima na groblju potvrđuje i agencija Rojters, dodajući informaciju o "nekoliko desetina uhapšenih". Protesti nakon smrti Mahse Amini opisani su kao jedan od "najvećih izazova" za Islamsku Republiku Iran od revolucije 1979. godine. Pokrenule su ih žene koje su masovno počele da skidaju hidžab, pa čak i da se šišaju u javnosti. 

"Ovo je dvominutni pregled četiri decenije terora, represije, nasilja, pogubljenja, hapšenja i otpora. Video koji objašnjava zašto Iranci žele da Islamska Republika nestane", napominje Omid Memarian, Iranac novinar i bloger u više navrata, istaknut po svojim aktivnostima za ljudska prava.

Jedna humanitarna organizacija Iran Human Rights procenjuje da je najmanje 234 građana, uključujući 29 maloletnika, do sada ubijeno kao rezultat policijskih reakcija na demonstracije. Tamošnja vlast pokušava da stvori narativ po kome su protesti zapravo „neredi“ koje podstiču stranci. Snage bezbednosti bacale su, između ostalih, suzavac u jednoj od ženskih škola u Teheranu – bio je to odgovor na proteste studenata.

 

Komentari (0)
Loading