"Sedele smo u kafiću i čule krike": Stanimirka Smiljanić za "Naj ženu" opisala kako je sa tri drugarice spasila devojčicu (7) iz ledene Đetinje

Vesti 15.03.2023 10:35 0

Četiri hrabre žene bile su glavne akterke prave drame u gradu na Đetinji, jer da njih nije bilo, pitanje je da li bi devojčica koja se davila u reci preživela

"Sedele smo u kafiću i čule krike": Stanimirka Smiljanić za "Naj ženu" opisala kako je sa tri drugarice spasila devojčicu (7) iz ledene Đetinje

Shutterstock/privatna arhiva

Čitav splet okolnosti i nemili događaj, koji se akcijom ovih žena srećno završio, opisala nam je Stanimirka Smiljanić Raonić, direktorka Osnovne škole “Stari grad” u Užicu.

Zahvaljujući  njoj i njenoj zamenici Ani Gudurić, kao i Ivani Miladinović, koja je po zanimanju komercijalista i Marini Starčević, koja u OŠ “Nada Matić” radi kao pratilac deteta.dete oje se davilo brzo je izvučeno iz vode.

Kako je drama počela?

"Prolomilo se da se dete dete davi. Drug je hteo da joj pomogne, ali nije uspeo. Ona je samo htela da dodirne vodu, a završila je daveći se u reci", započela je priču Stanimirka Smiljanić Raonić, dodajući da u tim trenucima ne postoji prostor za razmišljanje.

Reka na ovom mestu, inače je duboka samo par desetina centimetara, ali je vodena struja često jaka.

Ona je pojasnila da su njih četiri imale rešenje bez konsultacija i da su sve reagovale instiktivno na dečiji vapaj.

"To su situacije kad ulazite i u vatru i u vodu. Mi smo sedele u kafiću, htele smo da platimo račun, kad je odjeknuo vapaj deteta. Njih dve su sedele za susednim stolom. Odmah su skočile, a mi za njima", pojasnila je Stanimirka.

Čitavo dotrčavanje je trajalo 15 sekundi, a zatim su došle do ideje da naprve lanac i oslone se jedna na drugu. U tim trenucima raka je devojčicu nosila metar po metar nizvodno. Devojčica nije znala da pliva.

- Ivana Miladinović, kasnije sam joj saznala ime i da nam je koleginica, je bila u vodi i rukom držala devojčicu. Nas tri smo je pridržavale s leđa – prepričava zamenica direktorke OŠ “Stari grad”.

Ona je takođe naglasila da su prosvetni radnici izuzetno osetljivi na dečiji glas i da se nikada ne postavlja pitanje da li će reagovati kada je reč o ovakvim situacijama. Taj dan, dodala je ona, već su imali neprijatnu situaciju u školi kada je jednom učeniku pozlilo i morali su da zovu Hitnu pomoć, naglašavajući da su ove situacije sastavni deo života i da bi svi odrasli ljudi trebalo adekvatno da reaguju na iste.

Utisci i pouke

Stanimirka Smiljanić Raonić, direktorka Osnovne škole “Stari grad” u Užicu dodaje da je još pod utiskom akcije spasavanja i da je presrećna što se sve dobrro završilo. 

"Imam problem sa srcem i ovakvih situacija treba da se klonim. Voda je bila hladna, mutna...Ceo dan smo bile pod utiskom nakon ovog događa. Ipak sve smo presrećne jer se sve završilo dobro", dodala je direktorka.

Naglasila je i da je nakon svega bila prilično zbunjena i sluđena, toliko da nije znala gde je kočnica, a gde kvačilo kad je sela u auto, pa je na pola puta morala da zaustavi vozilo.

"Pod utiskom sam, šta da vam kažem... Sreća pa se sve završilo bez posledica. Ipak, ovo bi trebalo da bude jedan veliki apel za sve. O bezbednosti treba da se priča. Roditelji bi trebalo dosta da pričaju sa svojom decom", zaključila je Stanimirka Smiljanić Raonić.

Komentari (0)
Loading