Adrijana je sa 66 godina postala MAJKA po PRVI PUT: Njena ćerka danas ima 16 godina, a priča ove žene je NEVEROVATNA!

Vesti 27.12.2021 12:08 1

Svakodnevne kritike je podnosila zahvaljujući ljubavi svoje ćerke. Iako je razlika u godinama velika uspevaju da nađu zajednički jezik i srećne su

Adrijana je sa 66 godina postala MAJKA po PRVI PUT: Njena ćerka danas ima 16 godina, a priča ove žene je NEVEROVATNA!

Printscreen/Facebook

Rođena 31. maja 1938. godine, Adrijana Ilesko je 2005. godine imala 66 godina i tada je prvi put postala majka. U Ginisovu knjigu rekorda je ušla kao najstarija majka, odnosno žena koja je u tim godinama rodila. Želela je decu, no svi raniji pokušaji su bili neuspešni. 

Godine 2004. Adrijana je in vitro metodom zatrudnela sa trojkama, a jajnu ćeliju i spermu je dobila od nepoznatih donatora. Prvo je jedan fetus umro posle deset nedelja, dok su preostala dva bila teška samo kilogram i po posle 33 nedelja trudnoće. Doktori su planirali carski rez posle 34. nedelje, ali je zbog komplikacija još jedna beba umrla, te je Adriana uspela samo da rodi devojčicu.

Danas Adriana ima 83 godine, a njena ćerka 16. Društvo je u proteklom vremenu bilo nemilosrdno prema ovoj ženi. Svakodnevne kritike je podnosila zahvaljujući ljubavi svoje ćerke. Iako je razlika u godinama velika uspevaju da nađu zajednički jezik i srećne su.

- Svaka čast majci koja se borila da postane majka to joj je Bog dao nagradu da rodi ćerku nisu vazne godine najvažnije je da je majka i ćerka dobro i da su srećne. Bog vam dao zdravlje i majko dug život da imaš da gojiš ćerku od srca vam sve želim - samo jedan od prelepih komentara sa društvenih mreža. 

Majčinstvo posle menopauze

Broj žena koje se odlučuju za majčinstvo raste. Žena starijih od 40 godina koje se odlučuju da budu majke ima 40 odsto više nego 1990. godine.

Istraživanja Kancelarije za državnu statistiku Velike Britanije za 2016. godinu pokazuju da se broj porodilja smanjuje u svim starosnim grupama. Jedino se povećava broj žena starijih od 40 godina koje odlučuju da postanu majke, njih je bilo dva odsto više.

Adrijana je sa 66 godina postala MAJKA po PRVI PUT: Njena ćerka danas ima 16 godina, a priča ove žene je NEVEROVATNA!

Printscreen/Facebook

 

 

Stručnjaci u klinikama za oplodnju kažu da broj žena koje dolaze na lečenje u kasnim četrdesetim i pedesetim godinama raste.

Dr Džejn Elson, direktorka vodeće klinike za veštačku oplodnju u Velikoj Britaniji CARE Fertility Group, kaže da im se obraća sve više žena koje žele da zatrudne nakon 50. godine, pa su napravili i posebne letke sa obaveštenjima za tu grupu žena.

Ona naglašava da, iako mnoge starije žene imaju savršeno zdravu decu, rizici se povećavaju sa godinama. Žene preko 50 godina će najverovatnije koristiti donatorske jajne ćelije, osim ako nisu zamrznule svoje u mlađim danima.

- Neophodno je da češće radimo kontrole kod žena starijih od 50 godina, jer su pod većim rizikom da dobiju dijabetes, visok holesterol i rak dojke u ranoj fazi - kaže ona...

Uprkos trendu starijeg majčinstva, svaka trudnoća u kasnim tridesetim smatra se visokorizičnom zbog visokog pritiska, preeklampsije i dijabetesa. Ako koriste sopstvene jajne ćelije, rizik od genetske abnormalnosti se povećava sa godinama.

Žene u pedesetim ne bi trebalo da imaju probleme sa dojenjem, ali može da dođe do dodatnih poteškoća, jer često uđu u menopauzu nakon porođaja.

Dr Elson dodaje:

- Nakon trudnoće, nivo hormona pada, a žene mogu da uđu u menopauzu i dožive emocionalnu krhkost i valunge, pored toga što bde nad bebom.Žene u pedesetim godinama će se pre osećati prijatnije da potraže pomoć od mnogo mlađih devojaka.

Nedostatak podrške je još jedan problem sa kojim se nose starije majke. Iako su majke u svojim ranim 40-im sada uobičajena pojava pred školskim vratima, sad ima i onih koje imaju decu školskog uzrasta, a u kasnim četrdesetim i pedesetim su.

 

Komentari (1)
Loading
ЈЕС
05.01.2022 13:40

Ne razumem to majčinstvo posle menopauze, sa tudjim genetskim materijalom i svim mogućim rizicima po zdravlje. Zašto ne usvajanje? Majka nisi zato što rodiš nego zato što odgajiš i vaspitaš dete.