Ovoj Srpkinji se poklonila cela Francuska: Anđela Lazarević studira dva fakulteta, nazivaju je genijem, a evo šta ona kaže za Srbiju

Olja Jelić Vesti 27.06.2023 18:55 3

Anđela Lazarević je Srpkinja sa Kosova i Metohije koja je u Francuskoj proglašena za najboljeg studenta i njena priča zaista oslikava onu poslovicu "preko trnja do zvezda"

Anđela Lazarević

Printscreen/Facebook

Anđela Lazarević je devojka čija je porodica usred ratnih zbivanja izbegla sa Kosova i Metohije i otišla u Francusku u potragu za boljim životom. Danas porodica Lazarević živi u gradu Mecu, na istoku Francuske.

Anđela se u našim medijima pojavila na osnovu svog velikog uspeha. Francuska joj se poklonila, njeni profesori je nazivaju genijem i da ne pamte da su imali takvog studenta. 

 

 

Kontaktirali smo Anđelu koja nam je ispričala svoju fascinantnu priču. Ona je student dva fakulteta, medicine i hemije i fizike. Ali njeno školovanje, kao i sam život nisu uvek bili laki, već je morala da se izbori, o čemu je pričala za portal Naj žena. 

- Počela sam prvi razred u Srbiji, i mesec dana nakon toga smo se odselili za Francusku, oktobra 2010. Ovde sam nastavila školovanje od prvog razreda, naravno bilo je teško u početku jer niko od nas nije znao da priča francuski. Moji su sa KiM, ja sam rodjenja u Kraljevu. Mama i tata su mi mnogo teško živeli posle rata, zato su i dosli za Francusku, da traže sebi bolji život a naravno i za mene da bi mogla da studiram… Snagu sam smogla za ovakve studije gledajući kako se nas narod dosta muči, ne sigurno svi, ali većina da!

Na naše pitanje ko joj je bio najveća podrška, Anđela odgovara da su to njeni roditelji. 

 

 

- Oni su oduvek bili uz mene, kakvu god ja odluku donosila, oni su me podržali. A naravno, nikada nisu vršili pritisak na mene kako moram da završim fakultet medicine i tako dalje, uvek su bili podrška i razumni. 

Anđela je u prethodnoj godini postigla takve rezultate da joj se klanjacela Francuska, a njeni profesori je nazivaju genijalcem. Uporedo studirajući dva fakulteta, za godinu dana dala je dve godine na oba fakulteta sa maksimalnim ocenama.  Na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg studenta a nakon toga joj je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. A znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosečnom studentu.

Kako se dobar glas daleko čuje, njoj je takođe i Švajcarska ponudila stipendiju za kompletnu specijalizaciju, jer je zaista natprosečni student. 

Ipak, Anđela ne zaboravlja svoje korene i na pitanje da li bi se ikad vratila u Srbiju rekla je sledeće za naš portal:

- Sto se tiče vraćanja u Srbiju, nisam još uvek razmišljala o tome, znam jedino da kada budem završila specijalizaciju želela bih da pomognem koliko budem mogla našem narodu! A inače naravno, mnogo sam vezana za Srbiju, sva moja najbliža rodbina živi tamo. To je zaista jako lepa država, samo mi je žao što osobe kao ja, koje studiraju i namuče se da stignu do toga na kraju završe na drugom poslu, koji uopšte nije vezan sa njihovim diplomama.

Ipak imala je ohrabrujuću poruku za sve mlade ljude da ipak prate svoje snove i nikad ne odustaju.

- I još jedno da dodam, osobe moje generacije, treba da znaju da šta god žele može da se uspe kada imamo volju, jer mi smo takva nacija, inteligentni smo i možemo da postignemo to sto želimo, gde god bili.

Do septembra Anđela nema nikakvih obaveza na fakultetu a onda kreće u novu školsku godinu nadajući se još boljim rezultatima. Iako je državljanin Francuske, izjavila je da Srbiju nosi u srcu i uvek se raduje dolasku ovde. 

Komentari (3)
Loading
Iva
27.06.2023 19:47

Predivan tekst

Gerilac
28.06.2023 02:16

Zivimn u Parizu i nisam cuo da je pokorila Francusku sve do vasega teksta.Cudilo me zasto 'na radiju La France Culture pricaju o rregrutaciji protiv porobljivaca.

Patriota
28.06.2023 07:13

Nadam se da će Anđela doći u Srbiju da pomogne svom narodu i da nađe ovde dobrog i pametnog momka da se uda.