Tradicionalne NIŠKE pihtije: Ove trikove morate da znate, a ukus će vas RASPAMETITI!

Ž. T. Vesti 26.01.2022 15:40 0

Niške pihtije su tradicionalni recept sa juga Srbija, a ukus im je fenomenalan

Tradicionalne NIŠKE pihtije: Ove trikove morate da znate, a ukus će vas RASPAMETITI!

Shutterstock

Sastojci za ovo fenomenalno jelo su drugačiji. Biće vam potrebno:

  • 1½ kilogram očišćenih svinjskih nogu, njuška, uši i rep 
  • Kokošije nožice
  • Dve teleće ili juneće nogice
  • 3 lovorova lista
  • biber
  • zelen (celer, peršun, paškanat)
  • malo soli
  • glavica crnog luka
  • glavica belog luka

Priprema:

Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, zatim preliti vodom da meso ogrezne. Staviti na šporet i lagano kuvati. Penu pažljivo skinuti kad se pojavi, pa dodati dodati zelen,lovor, biber, 1 glavicu crnog luka, 1 glavicu belog luka, nekoliko zrna najgevirca i malo soli.

Kuvanje treba da traje dok meso ne počne da se odvaja od kostoji. računajtte na minimum pet sati, jer se pihtije pripremaju na slaboj vatri. Međutim, treba paziti i na vodu od pihtija, jer ona treba da bude više lepljiva, i to je znak da će se pihtije stegnuti. Lonac skinuti sa vatre i ostaviti ga da sadržaj malo odstoji. Pokupiti mast koja pliva po površini čorbe.

Prvo sve procediti kroz sito, meso skinuti sa kostiju i rasporediti u nekoliko dubokih tanjira. Pored mesa mogu se staviti i 2 tvrdo kuvana i na kolutove isečena jajeta. Sve to preliti proceđenom čorbom i ostaviti na hladno mesto da se pihtije stegnu. Služiti ih sa sirćetom ili majonezom u koji treba dodati rendani ren.

 

 

Komentari (0)
Loading