Originalni recept za FOKAČU: Testo je mekano i hrskavo, a može se jesti uz BILO ŠTA

M. G. Vesti 17.03.2022 14:30 0

Testo se mesi brzo i lako, a onda vam preostaje da se igrate sa dodacima - po želji ukućana.

Originalni recept za FOKAČU: Testo je mekano i hrskavo, a može se jesti uz BILO ŠTA

Shutterstock

Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver. Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru.

Sastojci:

- 400 gr brašna za dizana testa

- 100 gr glatkog brašna

- 1 kesica suvog kvasca

- 1/2 kašičice šećera

- 300 ml mlake vode

- maslinovo ulje za premaz

Za premaz od paradajza:

- 2 zrela paradajza

- vinsko ili jabukovo sirće

- 1 vezica svežeg bosiljka

- 2 čena belog luka

Za premaz od sira:

- 100 gr različitih kačkavalja po želji

- 1 grančica ruzmarina

Za premaz od luka:

- 2 glavice crvenog luka

- nekoliko grančica svežeg timijana

- sirće balzamiko

Priprema:

Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje. Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.

Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo. Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju. Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata.

Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.

Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja.

Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini. Fokača treba da ostane meka u sredini.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading