Najavili su vam se gosti i treba vam "brzinski" kolač: Ovaj sa jabukama je IDEALAN

Vesti 27.01.2022 17:00 0

Preukusna pita od jabuka

Najavili su vam se gosti i treba vam "brzinski" kolač: Ovaj sa jabukama je IDEALAN

unsplash.com

Sastojci:

Testo

– 120 gr margarina ili maslaca

– 1 kašika šećera

– 1/4 kašičice soli

– 1 žumance

– 2 kašike ili 30 ml hladne vode

– 150 gr brašna

Punjenje:

– 3 velike jabuke

– 2 kašike šećera

– 50 ml soka od jabuka

– 50 ml vode

– 2 kašike cimeta

– prstohvat mlevenog klinčića

– prstohvat mlevenog muškatnog oraščića

– limunova kora

I još:

– 2 jabuke

– 2 kašike džema od kajsije

– 1/2 limuna

– 1/2 kašikee šećera

Priprema:

S margarinom ili maslacem koje ste ostavili da omekšaju na sobnoj temperaturi i ostalim sastojcima zamesite fino glatko testo, uvijte ga u prijanjajuću foliju i stavite u zamrzivač na oko pola sata da se stisne.

Za to vreme napravite punjenje. Oguljene jabuke izrežite na kockice, nalijte sokom od jabuka ili nekim svetlim sokom, može i belim slatkim vinom, vodom, dodajte šećer, malo naribane limunove kore (od pola limuna) i kuhajte ih da omekšaju, dok ne ispari višak tečnosti. Dodajte cimet, prstohvat muškatnog oraščića, 2 – 3 usitnjena klinčića. Viljuškom usitnite jabuke i ostavite da se potpuno ohlade.

Razvijte testo malo veće od veličine pleha – 24 cm kalup. Pleh dobro namažite margarinom, pa stavite testo preko formirajući rub. Preko testa stavite punjenje od jabuka.

Ostatak jabuka tankim nožem narežite na tanke šnite, iscedite po njima limunov sok da ne bi potamnile, poredajte preko punjenja izvana prema unutra, naslanjajući ih jednu na drugu dok ne dođete do sredine. Pospite malo šećera,  1/2 kašičice, preko jabuka.

Peći na 200 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 175 stepeni još 20 minuta ili dok ne porumeni testo. Jabuke odozgo ostanu svetle i mekane.

Dvije kašičice džema od kajsije rastopite sa sokom od 1/2 limuna (može i u mikrovalnoj) pa time premažite pečeni tart zbog lepšeg sjaja.

Možete ga poslužiti i s malo šlaga.

Prijatno!

Komentari (0)
Loading