Čupamo ga misleći da je KOROV, a on snižava i HOLESTEROL i ŠEĆER: Travar Momčilo dao nam je RECEPT kako da pravilno koristite ovu biljku

M. Gavrilović Vesti 05.05.2022 12:15 0

Omiljeni recept travara Momčila idealan za letnje mesece.

Čupamo ga misleći da je KOROV, a on snižava i HOLESTEROL i ŠEĆER: Travar Momčilo dao nam je RECEPT kako da pravilno koristite ovu biljku

NajŽena/ Ilustracija/ Shutterstock/ Printscreen

Travar i novinar Momčilo Antonijević podelio je za portal NajŽena.rs omiljeni recept iz svoje nove knjige "Divlji kuvar". U pitanju su urnebesne tikvice u tuštu. 

Antonijević navodi da je tušt korov koji raste svuda, ali je veoma malo korišćen. Ukusan je i neverovatno lekovit za srce, krvne sudove, a i reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. 

Shutterstock

 

 

Urnebesne tikvice na tuštu

Sastojci:

  • dve mlade tikvice
  • 150g feta sira
  • kašičica ljute aleve paprike mlevene
  • kašičica ljute aleve paprike tucane
  • jedan čen belog luka
  • supena kašika ulja
  • dobra šaka (ili dve) svežeg tušta
  • so
  • malo seckanih lešnika

 

Priprema

Tikvice zasecite na krajevima, pa ih po dužini isecite na pola. Od svake polovine probajte da dobijete 3 ili četiri dugačka, ne previše tanka, šnita. Dobro ih posolite i ostavite da puste višak vode. Za to će vam trebati dvadesetak minuta. Ocedite vodu i trake tikvica prebacite na ubrus da se dobro osuše.

Za to vreme napravite urnebes: pomešajte sir, aleve paprike, zgnječen ili sitno iseckan čen belog luka i ulje. Sve dobro izgnječite viljuškom, dok ne dobijte homogenu ružičastu masu.

Osušene tikvice grilujte na roštilju ili u gril tiganju. Nemojte ih mazati uljem jer će se zalepiti. Za nekoliko minuta tikvice će dobiti crne štrafte, a to baš želimo. Pustite da se malo prohlade pa ih filujte urnebesom i po kojom grančicom svežeg tušta.

Na nekom lepom velikom tanjiru razbacajte tušt i na toj zelenoj postelji servirajte urnebesne smotuljke. Na kraju pospite sve krupno seckanim lečnicima koji će dodati hrskavost. Ko je zavisnik od maslinovog ulja kao ja, poprskaće sve sa nekoliko kapi hladnoceđenog ekstra devičanskog ulja.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading