Kikiriki je IZUZETLO kalorična namirnica: A da lI je UOPŠTE zdrava iznenadićete se, nakon ovoga je nećete gledati ISTIM očima

Vesti 23.05.2022 16:20 0

Kikiriki je visokokalorična namirnica, ali se često polemiše da li je zdrava

Kikiriki je IZUZETLO kalorična namirnica: A da lI je UOPŠTE zdrava iznenadićete se, nakon ovoga je nećete gledati ISTIM očima

Shutterstock

Kikiriki je vrlo kalorična namirnica, ali je jako kvalitetna i zdrava. Stoga jedite kikiriki često, ali u umerenim količinama (šaka oljuštenog kikirikija ili 30-50 grama).

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima: proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. 100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, što je u odnosu na ostale orašaste plodove veća količina od ostalih. Kao i svo orašasto voće, kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, čega na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24 – 25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol. Ugljenih hidrata ima oko 16 grama, te je savršena varijanta večernje grickalice.

UTICAJ NA ZDRAVLJE

Ne samo da su istraživanja pokazala koristi zdravih masnoća kikirikija, nego su dokazala prisutnost mnogih antioksidanasa. Za jednog pripadnika mahunarki, fascinantna je količina i kvalitet antioksidanasa, koji se može porediti i sa pojedinim vrstama voća.

Konzumacija kikirikija umanjuje i mogućnost dobijanja neželjenog viška kilograma. Iako je vrlo kaloričan i koristan za kardiovaskularno zdravlje, mnoge osobe ga izbegavaju jer se boje dobijanja neželjenih kilograma. Studije su, ustvari, pokazale da osobe koje jedu dva puta sedmično kikiriki ili drugo orašasto voće imaju znatno manji rizik od debljanja od onih koji ga nikako ne jedu. Zbog toga ne dopustite da vas ovako zabrinjavajuća mišljenja spreče u uživanju svih orašastih plodova i kikirikija.
ALERGIJA NA KIKIRIKI

Alergija na kikiriki je jedna od najčešćih alergija na hranu. U većini slučajeva pojavljuje se kod dece. Posledice alergije na kikiriki mogu biti vrlo opasne i u krajnjem slučaju fatalne. Alergijska reakcija koja se javlja zove se anafilaksija i veoma je rapidna, te reakcija preventive treba da bude vrlo brza.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading