Wudy viršle POVUČENE iz prodaje u Srbiji: Sadrže BAKTERIJU OPASNU po zdravlje

Vesti 22.09.2022 13:58 1

Viršle koje su povučene sa tržišta sadrže bakteriju Listeria monocytogenes.

Wudy viršle POVUČENE iz prodaje u Srbiji: Sadrže BAKTERIJU OPASNU po zdravlje

Shutterstock

Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaveštena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice poreklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155).

U pitanju su proizvodu brenda "Wudy" čiji je proizvođač "Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.", P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, piše u saopštenju Agencije za bezbednost hrane BiH.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su objavili u saopštenju da Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu.

- Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2022.4497 kao hitnost da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvežen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije. Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od 1 kg, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu  uveženih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen - naveli su iz Uprave za veterinu.

Nakon vesti o bakteriji ovaj proizvod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

Bakterija listerija se često nalazi u prehrambenim proizvodima: mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi. Kako istraživanja pokazuju, oko 20 puta je veća verovatnoća da će trudnice oboleti u odnosu na druge osobe.

Javlja se kod odraslih ljudi koji imaju slab imunitet. Rizične grupe populacije za listeriozu su osim trudnica i imunokompromitovane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi.

Bolest Listerioza može se manifestovati različitim sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe. Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana.

Značajna karakteristika ove bakterije je da raste i na temperaturi od 4 stepena, što znači da čuvanje hrane u frižideru nema značajno dejstvo na sprečavanju rasta ove bakterije. Prenosi se: kontaminiranom hranom, sisanjem, preko pupka i kongenitalno, aerogeno, hematofagnim insektima, preko oštećene sluznice usta.

Da bi se izbeglo da se dođe u kontakt sa ovom bakterijom, treba izbegavati konzumiranje nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, kao i svih vrsta gotove hrane koja se ne zagreva pred upotrebu. Potrebno je i dobro podgrejati sve vrste mesnih proizvoda, pogotovo prerađevina kao što su viršle i kobasice. Bilo kakvi ostaci mesnih proizvoda koji su čuvani u frižideru bi trebalo da se dobro zagreju, a sirovo povrće pred upotrebu treba dobro oprati.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (1)
Loading
Nikolina Miladinović
22.09.2022 19:14

Upravo sam jela Wuddy viršle od 100 grama!!! Da li i ti ima bakterije!? Molim te reci ne.....