Napravite najbolji PESTO SOS: Sprema se po ORIGINALNOJ recepturi od svežih sastojaka

Vesti 14.10.2022 14:10 0

Recept za originalni pesto sos.

pesto sos

Shutterstock

Sastojci:

  • bosiljak
  • parmezan - najbolje Parmigiano-Reggiano i Pecorino Sardo
  • maslinovo ulje
  • beli luk
  • so
  • evropski pinjoli
  • rendana limunova kora

 

Priprema

Prvo malo propržite pinjole za dodatni ukus i šmek. Stavite pinjole u zagrejan tiganj i tostirajte ih sa svih strana. Nije mi bilo potrebno dodatno ulje, jer su pinjoli sami po sebi uljani.

Sve sireve koji su bili potrebni za pesto sos kupite u komadu pa izrendajte. Isto tako je bolje biber samleti pre upotrebe nego koristiti već samleven, tako važi i za ove sireve, piše Savoury Trips.

Beli luk umiksujte sa malo maslinovog ulja.

Limun dobro oprati i držati u vodi barem 30 minuta. Kada izrendate koru, iscedite sam limun jer će svakako trebati za pesto sos. I na kraju dosta maslinovog ulja i malo soli.

Kada pripremite sve ovo… sve osim ulja možete da stavite u blender i blendirate. Maslinovo ulje dodajte postepeno dok ne dobijete potrebnu gustinu.

Saveti

Umesto Pecorino Sardo koji imaj jak ukus, možete staviti bilo koji drugi parmezan.

Pinjole koji su dosta skupi, a za ovaj recept vam ih baš treba, možete zameniti bademima, orasima i pistaćima, pa čak i sušenim paradajzom. Opcija sa pistaćima je super.

Bosiljak možete zameniti spanaćem, korijanderom (ali će imati snažan ukus) ili peršunom. Možete i nanom, ali sve to onda nije original pesto sos.

Možete da napravite i kremastu varijantu tako što dodate malo maskarpone sira ili krem sira ili švapskog sira i napravite ga sa špagetama.

U tiganju zagrejete malo pavlake za kuvanje ubacite u nju kašičicu-dve pesto sosa i dobro promešate. Dobijenim sosom prelijete pastu po svom izboru, a može i neko meso.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading