Čorba koju ćete obožavati: Olivera Balašević vam otkriva OMILJENI recept svog detinjstva!

Najžena Vesti 30.10.2021 20:06 0

Uživajte u receptu Olje Balašević

Čorba koju ćete obožavati: Olivera Balašević vam otkriva OMILJENI recept svog detinjstva!

Foto: Alo

Mirisi detinjstva dopiru iz kuhinje i sa „Instagram“ naloga Olje Balašević. U retro šerpi na tufne krčkala se krompir-čorba, spremljena na starinski način koga se prisetila u svojoj knjizi Planeta Dvorište, a očigledno ga se i danas drži.

- Što se krumplileves tiče, u godinama koje su usledile bila je najsigurniji način da nas sve okupi i za pravim stolom, ta čorba je pre bila lek nego hrana, i samo bi ponekad, u onim najizdašnijim danima oko prvog u mesecu, u njoj zaplivao i koji komad mesa ili kolut debrecinera koji bi gotovo uvek ostao na dnu ispražnjene tufnaste šerpe, jer niko nije želeo da baš on bude taj kome će pripasti nešto više od podjednako iseckanog krompira. Tetka Anuška je te lego krompiriće oblikovala takvom posvećenošću da se tu nisam nikako petljala nego samo oko ljuštenja, pazeći da ljusku režem što je tanje moguće, a recept zapamtim što bolje.

Hedonista sam, čak izraziti, ali u našem domu praznici, slave i nedeljni ručkovi ne liče na vikinške gozbe i trpeze sa renesansnih slika...

Mađarske domaćice složiće se sa Oljom da ljusku treba rezati što tanje. Ako i vi želite da probate ovo jednostavno jelo „na kašiku“, koje poreklo vodi iz centralne Evrope i često se sprema u Mađarskoj, Nemačkoj, ali i u našim krajevima, posebno u Vojvodini, prilažemo jedan bakin recept.

Recept Olje Balašević za starinsku krompir-čorbu

Sastojci: 

3 veća krompira

3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike
800 mililitara vode
Prstohvat soli (peršun, biber, mirodjija po ukusu)

Način pripreme:

Krompire oljuštite pa isecite na komade jednake veličine. Ja uvek sečem manje kocke jer se tako brže skuvaju.

U odgovarajućoj šerpici sipajte ulje i zagrejte na umerenoj temperaturi. Dodajte kašiku brašna i uz mešanje upržite tako da postane svetlo smedje boje.. Dodajte zatim alevu papriku i još jednom dobro promešajte da se sjedine. Sada dodajte pripremljene krompiriće, pa upržite još minut sve zajedno.

Postepeno nalijte vodu, takodje uz mešanje da bi se zaprška ravnomerno rasporedila i pomešala sa vodom. Ostavite da se čorbica kuva na umerenoj temperaturi.

Kada krompirići omeknu, i čorbica postane gušća, gotovo je. Sklonite sa ringle, pa dodajte začine i dobro promešajte. Sačekajte da se čorbica malo prohladi, pa poslužite dok je još topla.

Komentari (0)
Loading