Espresso kafa po receptu iz 19. VEKA: Izmisli su je VOJNICI, a pošto nisu imali mleko pravili su ga sa ovim ŽESTOKIM pićem!

Vesti 24.11.2021 12:47 0

Mazagran, koji se naziva i kafe mazagran, je hladno, zaslađeno piće koje potiče iz Alžira

Espresso kafa po receptu iz 19. VEKA: Izmisli su je VOJNICI, a pošto nisu imali mleko pravili su ga sa ovim ŽESTOKIM pićem!

Shutterstock

U portugalskim verzijama mogu se koristiti kafa espreso, limun, menta i rum, a austrijska verzija se služe sa kockom leda.

Dok se brza verzija pravi tako što se prethodno zaslađeni espreso sipa u šolju sa kockama leda i kriškom limuna - što čini mazagran "originalnom ledenom kafom".

Navedeno je da naziv pića verovatno potiče od tvrđave Mazagran koja se nalazi u Alžiru i koja je 1837. godine dodeljena Francuskoj. U ovoj tvrđavi, francuske kolonijalne trupe su konzumirale napitak koji se pripremao sa sirupom od kafe i hladnom vodom. 

Takođe je navedeno da piće dobilo ovaj naziv zbog tvrđave u kojoj je i nastalo. Naime, kada vojnici nisu imali vodu, oni su mešali sirup od kafe zajedno sa rumom i tako uspevali da se ugreju.

Kada su se vojnici vratili u Pariz, predložili su šankerima da posluže ovo piće, a pošto je brzo postalo popularno, svi kafići su počeli d aga serviraju u visokim čašama. 

Mazagran se priprema sa jakom i vrućom kafom koja se preliva preko leda, a obično se servira u uskoj, visokoj čaši. Takođe je opisano kao kafa koja se sprema sa vodom, a ne mlekom. U čašu se potom dodaje krišla limuna i nekoliko kašičica ruma (u zavisnosti da li mušterija želi "žestoku" kafu ili kafu sa aromom).

Komentari (0)
Loading