Retko koja domaćica zna pravi razlog: Evo zašto je KUVANI paradajz bolji od SVEŽEG!

Vesti 10.12.2021 17:30 0

Pored toga što je ovo povrće sinonim za zdravlje, postoji odličan razlog zašto ga je bolje jesti u kuvanoj varijenti

Retko koja domaćica zna pravi razlog: Evo zašto je KUVANI paradajz bolji od SVEŽEG!

pixabay

Kuvani paradajz ima veći nutritivni značaj od svežeg, ali u ovom procesu gubi značajne količine vitamina C. Kuvanjem se, međutim, povećava sadržaj likopena, koji je jak antioksidans.

Tajna je u likopenu

A zašto je to tako time se ozbiljno bavio doktor Josef Mercola, nutricionista i osteopata, kolumnista u prestižnom "New York Times", koji je u istraživanjima došao do podatka da bi najkraći odgovor na sva pitanja bio - moćni antioksidant likopen.

Iako se on nalazi i u drugim namirnicama, poput grejpfruta, guave, papaje i lubenice, došlo se do podatka da je paradajz primarni izvor ovog oksigeniranog karotenoida koji je zaslužan i za njegovu crvenu boju. Iako likopenu nedostaje provitamin A, koji se može naći u beta-karotenu, on ima najjače antioksidativno svojstvo i smatra se delotvornijim od drugih vrsta karotenoida, kao i drugih antioksidativnih hranljivih materija i vitamina u paradajzu.

Likopen se u paradajzu nalazi unutar njegovog ćelijskog zida. Kada se paradajz kuva, ćelijski zid puca i tako se oslobađa veća količina ovog moćnog jedinjenja.

Komentari (0)
Loading