TUFAHIJE Originalni stari RECEPT za jabuke punjene orasima

K.Ć. Vesti 23.05.2022 22:40 0

Tufahije su sastavni deo bosanske kuhinje, koje su osvojile čitav balkan, a jednostavno i brzo se spremaju

TUFAHIJE Originalni stari RECEPT za jabuke punjene orasima

Shutterstock

Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije. Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci.

Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdare.

Sastojci:

  • 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
  • 200 g šećera
  • 80 g oraha
  • 1 belance
  • 1 limun
  • 1 Šlag
  • 1 l vode
  • 2 Vanilin šećera 

Priprema:

- Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.

- Jabuke stavite da se kuvaju u vać ključalu vodu u kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

- Kuvane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuva, procedite ga i ostavite da se prohladi.

- Kuvane jabuke koje ste izdubili malo napunite mešavinom umućenog belanca, mlevenih oraha i vanilin šećerom, poređajte jabuke u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

- Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Pre serviranja, tufahije ukrasite šlagom odozgo

Umesto jabuka, možete koristiti i kruške. 

Prijatno!

 

Komentari (0)
Loading