Do sad ste nokte sekli MAKAZICAMA? Posle ovoga ćete se zapitati da li ćete to više ikada uraditi

Vesti 31.01.2022 08:30 0

Ako pažnju posvećujete nezi ruku, sumnjamo da ćete više seći nokte makazama

nokti

Shutterstock

 

Danas ćemo da se baziramo na manikiru jer postoje greške koje dosta vas pravi neznajući da svojim noktima iz najbolje namere štetite.

Večita je podela na one dame koje seku nokte makazicama i na one koje to rade takozvanim grickalicama. Između ove dve grupe žena, provlači se i treća koja to sve odradi samo turpijom. Poznato?

U koju grupu vi spadate?

Da li ste možda primetili da vam se nokti listaju, pucaju? Pored vašeg redovnog samostalnog manikira nokti nemaju zadovoljavajući oblik, a ni kvalitet? Možda ih sečete lošim priborom!

Stručnjak, edukator za pedikir i manikir, Dejana Petrović nam je razjasnila ovu dilemu i možemo slobodno da kažemo razbila pomenuto trojstvo: makaze, grickalicu i turpiju.

– Na koji god način da se seče nokat trebalo bi da se pređe posle turpijom da bi se ivica nokta lepo sjedini. Turpija se odozgo na dole i samo ivice, jer površina samog nokta ne bi trebala da se dira jer se na taj način stanjuje nokat. Ukoliko je nokat debeo i kada pričamo o noktima odraslih osoba, takvi treba da se seku isključivo oštrim grickalicama, da se ne bi gnječio nokat tupim, jer onda dolazi do odvajanja slojeva nokta (listanja). Makazice je pravilnije koristiti za zanoktice, a ne sečenje samog nokta, osim u slučaju male dece kada je potrebno upravo specijalnim makazicama seći njihove nokte koji su debljine najtanjeg papira – kaže Dejana Petrović za Aska.rs

Dakle, izbegavajte makaze za oblikovanje i skraćivanje noktiju, već grickalicu u ruke.

Nas je u duhu ove priče ponelo razmišljanje i o turpiji, da li ona ima neku veću ulogu od samog turpijanja ivica nakon sečenja? Pitali smo stručnjaka da li bi mogao nokat samo turpijom da se skraćuje, odgovor nas je sve iznenadio.

– Za adekvatan odgovor na to pitanje potrebno je da se vratimo u doba kada se živelo u pećinama i da pogledamo kako je priroda udesila da životinje sređuju svoje nokte. Primetićete da one trčanjem, grebanjem, kopanjem, „turpijanjem o beton“ rade svoj „manikir“, što ne bismo i mi?! Životinje na taj način jačaju nokat. Isti je efekat i kod ljudi, jer ukoliko neko skraćuje nokte turpijom veća je verovatnoća da će na taj način nokat vremenom postajati jači. Turpija je uvek bolja opcija, ali ukoliko bi neko izrazito dugačak nokat želeo da skrati neka to učini grickalicom, ne makazama – zaključuje priču Petrovićeva.

Komentari (0)
Loading