Škole u Japanu se vode STROGIM pravilima: Nove zabrane su stupile na snagu, a reč je o jednoj FRIZURI za koju smatraju da će "se*sualno uzbuditi" dečake!

K.Ć Vesti 13.03.2022 22:00 0

Nastavnica srednje škole, Motoki Sugiiama, rekla je za vice.com da je obrazloženje za zabranu učenicima da nose kosu u repu slično onom koje se koristi u školama gde se nosi samo belo donje rublje kako bi se izbegla situacija da može da providi kroz uniformu

Škole u Japanu se vode STROGIM pravilima: Nove zabrane su stupile na snagu, a reč je o jednoj FRIZURI za koju smatraju da će "se*sualno uzbuditi" dečake!

Shutterstock

Japanske škole zabranile su učenicima da vezuju kosu u rep jer otkriveni vrat može da „seksualno uzbudi” dečake

„Nastavnici se plaše da će dečaci gledati devojčice“

Ponekad škole dozvoljavaju da se kratke frizure nose u tzv bob, uprkos činjenici da, poput konjskog repa, otkrivaju vrat. Stroga pravila koja važe u nekim školama imaju za cilj da spreče nošenje "netradicionalnih" frizura. Zabranjena je i frizura u kojoj je samo gornji deo kose dugačak, a ostatak obrijan jer učenice imaju potencijal da premašu ono što je neprihvatljivo.

- Nastavnici se plaše da će dečaci gledati devojčice - objasnila je učiteljica.

Prema vice.com, anketa iz 2020. pokazala je da je jedna od 10 škola u prefekturi Fukuoka zabranila da se kosa veže na ovaj način. I roditelji i učenici izrazili su ogorčenje zbog apsurdnog kodeksa, što je navelo japansku vladu da promeni pravila u svojim prefekturama. Međutim, nije svaka škola to uspela da uradi.

Japanske škole nameću stroga pravila o izgledu. Kosa mora biti "ravna i crna", a obrve određenog oblika.
Sugijama i dalje dobija žalbe od učenika koji kažu da njihove škole ne žele da ublaže ograničenja oblačenja.

Zabrana nošenja konjskog repa i nebelog donjeg veša nije jedine stroge smernice koje japanski studenti moraju da poštuju. Škole uvode dalja ograničenja, poput boje čarapa, dužine suknje, pa čak i oblika obrva. Ako kosa učenika nije „crna i ravna“, ona mora da dokaže da je to njegova/njena prirodna boja kose.

Svi bi trebali biti isti

Strogi propisi poznati kao kosoku ili „crna pravila“ imaju korene iz 1870-ih, kada je japanska vlada prvi put uspostavila regulisan obrazovni sistem. U to vreme školska pravila su bila veoma restriktivna sa ciljem da se smanji nasilje u školama. Vremenom su pravila počela da variraju od generacije do škole, ali poruka je jasna: svi bi trebalo da budu isti. Međutim, ne ograničavaju sve japanske škole izgled svojih učenika. Srednja škola Hosojamada, prefektura Kagošima, izmenila je pravila oblačenja nakon pritužbi učenika. Dok još uvek ne smete da nosite repove i pletenice, pravila za donji veš su blaža – može biti crna, siva ili tamnoplava.

Komentari (0)
Loading