Prekomerno izlaganje SUNCU uzrokuje OŠTEĆENJA na koži: Evo kako da je TRETIRATE i vratite joj hidriranost i SJAJ

Vesti 24.05.2022 16:45 0

Dolazi vreme odmora i morskih uživanja. Međutim, kako sunce svakog leta sve jače peče, UV indeksi imaju veće vrednosti i neophodno je da upozorimo na umereno izlaganje suncu

Prekomerno izlaganje SUNCU uzrokuje OŠTEĆENJA na koži: Evo kako da je TRETIRATE i vratite joj hidriranost i SJAJ

Shutterstock

Šta da radimo ako smo izgoreli na suncu?

Može zvučati jednostavno kao prva pomoć, ali stručnjaci za negu kože kažu da obična hladna voda pomaže da nestane onaj grozni osećaj pečenja i smanjuje ozbiljnost opekotina.

Koji su proizvodi najbolji za negu kože za opekotina?

Slana voda šteti, losioni mogu da peku i da peckaju, koža će svrbeti. Ono što možete učinite za vašu opečenu kožu je da umesto hidratantne kreme za lice i telo koristite one sa alojom. Bilo da se odlučite za aloja vera gel, kremu ili sprej, analize su pokazale da umirujući sastojak pomaže hidratizaciji i hladi kožu. Proizvodi od aloje vere su odlično rešenje zato što aloja regeneriše oštećene ćelije, umiruje i čini kožu mekom.

 Aloja se može koristiti sveža, tako što se list zaseče po sredini i direktno namaže na oštećeni deo kože.

Vitamin C ima antioksidacijska svojstva koja potiču od askorbinske kiseline i on igra veliku ulogu u sintezi kolagena. Kao antioksidans štiti kožu od slobodnih radikala iz UV zračenja. Vitamin C štiti i DNK od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Uzimanje vitamina C oralno, kao i primena vitamina C na samoj koži (kao sastavni deo krema ili losiona) može smanjiti komplikacije od opekotina od sunca.

Vitamin E je veoma važan u preparatima za lečenje opekotina. Ulje vitamina E se uglavnom prodaje u obliku gel-kapsula. Kapsula se lako polomi i ulje iscedi na zahvaćeno područje kože i nežno se utrlja u kožu. Takođe, vitamin E se može uneti i oralno, tako unet u organizam vitamin E smanjuje upale. Preporučena doza je pet kapsula dnevno jedan do dva dana. Ovaj vitamin prvenstveno štiti ćelije kože od štetnog dejstva sunca i održava elastičnost kože.

Lokalna primena vitamina A ojačava elastična elastinska vlakna, pospešuje strukturalni kolagen, povećava nivo hijaluronske kiseline u koži i ubrzava epitalizaciju oštećene kože. Ublažava tamnu pigmentaciju kože i najbolji je lek za akne i seboroični dermatitis. Retinoidi su zapravo jedino što možete staviti na kožu, a da zaista deluje na kožu koju je sunce opeklo i jedini odgovoran za glatku kožu sa manje bora. Ovaj antioksidant neophodan za pravilno formiranje epiderma.

Riblja mast ili riblje ulje ima jedinstvene osobine među uljima, bogato je masnim kiselinama omega 3 tipa i vitaminima A i D u aktivnom obliku koji su hranljivi za kožu.

Pantenol se u telu pretvara u pantotensku kiselinu koja stimuliše regeneraciju sluznice i kože, normalizuje metaboličke procese na ćelijskom nivou, povećava čvrstoću kolagenih vlakana. Pantenol se proizvodi u obliku masti, losiona i sprejeva.

Cink oksid deluje protivupalno. Pomaže zarastanju opekotina i kod epitelizacije kože. Nakon nekoliko dana posle oporavka kože, ona počinje da se peruta i otpada. Ne ljuštite te delove kože, pustite da se epiderm sam obnovi.

Postoje li dobri kućni lekovi za opekotine?

Postoje. Spomenimo jogurt, odličan je kao prva pomoć kod crvenila kože posle sunčanja. Nanosi se u obliku maske i ispira mlakom vodom. Mlečne kiseline iz njega smiruju upaljenu kožu.

Vrećice crnog čaja ili čaja od kamilice

Potopite vrećice crne čaja u vruću vodu i ostavite da se čaj ohladi, a zatim stavite vrećice čaja direktno na opekotine. Tanini u čaju su prirodni astringenti (skupljaju, zatežu kožu) i dokazano je da mogu pomoći u lečenju od opekotina i sprečiti infekciju.

Kupka sa sodom bikarbonom

Jednostavno otopite 100 g bikarbone sode i natapajte izgorelu kožu od sunca, dovoljno je 15 minuta da biste postigli antiflamatorni efekat.

Umirujući rastvor zobene kaše

Zobena kaša nije samo dobra za doručak - veoma je korisna za kožu i odlično je hidrira.

Za najbolje rezultat samo prelijte vodu preko cediljke u kojoj je zobena kaša i iscedite tečnost u neku čašu. Krpu natopite tim rastvorom i natapkajte opekotine.

Ulje od nevena

Neven ima antiupalno i analgetsko dejstvo i odličan je narodni lek kod zarastanja kože. Možete mazati ulje od nevena ili napravite kupku od sušenog cveta nevena.

Još nekoliko saveta za brži proces ozdravljenja

Nekoliko dana morate koristiti neki od ovih umirujućih proizvoda za negu kože. Ali postoji nekoliko drugih stvari koje možete učiniti da biste ubrzali proces ozdravljenja:

Ne idite na sunce, jer dodatno izlaganje suncu pogoršava vaše opekline.

Pijte puno vode. Produženo izlaganje suncu uzrokuje dehidraciju.

Unosite hranu bogatu likopenom (pigment i fitohemikalija koji se nalazi u paradajzu i lubenici)   koji odlično štiti kožu od UV-zračenja. Takođe, odličan je i antioksidans resveratrol, koji se nalazi u crnom vinu i crvenom grožđu. Ostale korisne hranjive suspstance uključuju omega-3 masne kiseline i astaksantin. Astaksantin je antioksidans koji se nalazi u određenim vrstama algi, ali ga možete uneti u organizam ako se hranite lososom i škampima.

 

Komentari (0)
Loading