Frizerka pojašnjava zašto se FARBA slabije prima na sedoj kosi: Ovo su trikovi da se uspešno OFARBATE!

Vesti 11.06.2022 08:30 0

Seda kosa je generalno gušća i grublje teksture, a skalp počinje da proizvodi manje ulja tokom vremena

kosa

Shutterstock

Britanska frizerka Trudi Hejz je na svom Tik Tok profilu; gde često deli savete za negu kose; otkrila zašto je sedu kosa sve teže sakriti sa godinama i kako farba za kosu može da traje duže uz nekoliko jednostavnih koraka.

Kako prenosi The Sun, frizerka je objasnila da je seda kosa generalno gušća i da ima grublju teksturu od kose u mladosti, a skalp proizvodi manje ulja tokom vremena. Pored toga, kutikula sede kose je malo zategnutija i ne dozvoljava prodiranje boje ili vode, što sve zajedno dovodi do prebrzo izbledele boje ili njenog lošeg prijanjanja na kosu.


- Kod sede kose, pre farbanja, kosu treba omekšati sa malo peroksida, koji se nanosi direktno na sedu kosu kako bi se otvorile zanoktice kako bi boja bolje prodirala - rekla je ona. Uz to ili uz to, kaže ona, dobro je dva puta naneti boju na kožu glave, a pre farbanja treba paziti da se silikoni, sprejevi ili pena dobro isperu – rekla je frizerka.

Na kraju, stručnjak za kosu savetuje da ne koristite tvrdu vodu, odnosno vodu sa visokim sadržajem minerala poput kalcijuma i magnezijuma. Tvrda voda može prouzrokovati da se minerali zalepe za kosu i tako stvori neku vrstu filma koji ometa prodiranje vlage i hranljivih materija u kosu, što rezultira suvom i lomljivom kosom sklonom pucanju. Ako već perete kosu tvrdom vodom, ona vam savetuje da koristite šampon za temeljno pranje jer takav proizvod uklanja „zarobljene“ mineralne naslage sa kose. - Osim toga, prilikom pranja kose treba koristiti hidratantne proizvode, kako bi bolje upijala vodu i hranljive materije koje joj nedostaju - dodala je ona.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading